Zapátrali jsme v nejrůznějších receptech, leccos jsme vyzkoušeli a máme pro vás opravdu top recept na vaječný likér, jenž se u vás dlouho neohřeje. Tady je:
VÁNOČNÍ VAJEČNÝ LIKÉR
Co potřebujete:
4 žloutky
25 g cukru krupice
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
1 vanilkový lusk
300 ml rumu (doporučujeme nešetřit na kvalitě rumu)
Postup:
V hrnci vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Poté přidáme mléko, smetanu, kondenzované mléko a zrníčka z vanilkového lusku. Směs za stálého míchání metličkou pomalu přivedeme k varu, aby začala houstnout. Směs by měla být řidší než pudink, to je poznávací znamení. Jakmile máme požadovanou hustotu, hrnec odstavíme a necháme vychladnout. Pak vmícháme rum a nalijeme likér do připravené lahve.
Tip redakce: Vaječný likér skladujeme v lednici nebo v chladnu. Měl by vydržet dlouho, ale spolehněte se, že jej vypijete dřív, než by se stihl zkazit. A rozhodně nešlápnete vedle, když jej v ozdobné lahvi dáte jako dárek někomu blízkému.