Na estonském kringelu neboli pletenci si s nadšením pochutnává celý svět, a vy si odteď můžete vymazlený festival chutí užít také.
Zdá se vám tento dezert příliš komplikovaný a pracný? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Případné obavy vystrčte z kuchyňských dveří a směle se pusťte do pečení. Základem je poctivé kynuté těsto ovoněné skořicí, avšak důvod, proč je možné se do kringelu bleskově zamilovat, se ukrývá v náplni, ta se obvykle připravuje z másla, cukru a skořice.
Suroviny na těsto:
- 420 g hladké mouky
- 240-250 ml vlažného mléka (teplota ideálně do 37 °C)
- 76 g rozpuštěného másla
- 40 g třtinového cukru + 2 čajové lžičky cukru na kvásek
- 25 g čerstvého droždí
- 1 čajová lžička mleté skořice
- větší špetka mleté vanilky
- kůra z 1 bio citronu nebo bio pomeranče (volitelné)
- špetka soli
Suroviny na náplň:
- 145 g změklého másla
- 80-85 g moučkového cukru
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1 celé vajíčko na potření
Postup:
- Nejprve vytvoříme kvásek: do vlažného mléka nasypeme 2 čajové lžičky cukru, následně rozdrobíme čerstvé droždí. Pomocí vařečky lehce promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít. Kvásku to bude trvat zhruba 10 minut.
- Mezitím připravíme skořicové máslo: rozpustíme máslo, do něhož nasypeme skořici i zbytek třtinového cukru, pečlivě promícháme (opět vařečkou) a zatím dáme na stranu.
- V tomto kroku do mísy prosejeme mouku, přisypeme mletou vanilku (případně také nastrouhanou citronovou či pomerančovou kůru) a špetku soli. K mouce nalijeme rozpuštěné skořicovo-cukrové máslo. Nakonec nalijeme také kvásek. Ze všech surovin (ideálně nejdříve vařečkou, poté ručně) vypracujeme jemné, pružné a nelepivé těsto. Pokud se bude těsto lepit, přisypeme trošku mouky navíc. Těsto necháme v míse přikryté utěrkou kynout 1 hodinu. Tento krok je důležitý pro proces kynutí, naším cílem je, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
- V mezičase vytvoříme náplň: změklé máslo ušleháme s moučkovým cukrem a skořicí do nadýchaného krému.
- Vykynuté těsto můžeme rozdělit na dvě části, nebo nechat vcelku a vytvořit jeden obrovský kringel. Nezapomínejme však, že i při pečení se jeho objem trošku zvětší.
- Těsto rozválíme do tvaru obdélníku, po celé ploše naneseme máslovo-skořicovou náplň. Poté těsto stočíme, jako bychom motali roládu. Roládu pak rozřízneme ostrým nožem. Řez je nutné vést uprostřed. Vzniknou nám dva prameny, které k sobě smotáme (spleteme) a spojíme do kruhu. Opatrně přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem a necháme ještě dalších 10-15 minut kynout. V tomto momentě je ideální také předehřát troubu na 190 °C.
- Kringel(y) pomašlujeme vajíčkem a pečeme zhruba 25-35 minut dozlatova.
FOTO: © Diliara Garifullina, Unsplash
Dobrá rada nad zlato: Každý dezert vyžaduje péči i trošku té praxe. Abyste si u splétání kringelů dočista nezamotali hlavu ani ruce, zkuste mrknout na praktické, instruktážní video.
TIP na zlepšovák: Příjemně okořeněné kynuté těsto můžete také spárovat s mákem nebo čokoládou. V tomto případě pak stačí k máslovo-skořicové náplni přisypat pár lžic mletého máku. Milovníci čokolády mohou máslovou náplň zaměnit za nutellu nebo chutnou ganache, kterou je možné připravit rozpuštěním 100 g smetany ke šlehání a 200 g čokolády. Fajnšmekři mohou upečený kringel ještě zlehka přelít horkým javorovým sirupem.
Když se řekne kringel, tak…
... si pravděpodobně představíme spletený kruh vytuněný sladkou náplní. Původní kringely se ovšem pekly už ve 13. století a jednalo se o jednoduché slané pečivo podobné dnešním preclíkům, které do Skandinávie přivezli římskokatoličtí mniši. Z ledových severských zemí se kringel dostal také do ostatních evropských zemí. Avšak sladkou verzi se skořicí, mákem nebo jablíčky začali poprvé vyrábět až v Estonsku.
ÚVODNÍ FOTO: © EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels