Do všech receptů doporučujeme použít bezpeckové melouny Bouquet, které se pěstují u španělské Valencie. Kromě skvělé chuti obsahují řadu vitaminů, minerálů a antioxidantů. Nachystejte si melounovou pizzu, salát s halloumi a melounem, pikantní salát s kukuřicí, melounem a malinami a mozzarellové tacos s melounem a zamilujete se do nového zdravého jídla!
Melounová pizza
vás příjemně překvapí svou šťavnatostí. Krásně vypadá a je rychle připravená. A proto se hodí na každou oslavu – třeba na dětskou narozeninovou party nebo na zahradní večírek. Budete
potřebovat:
- meloun
- bobulovité ovoce podle chuti, například borůvky, ostružiny či maliny
- kiwi
- banán
- bílý jogurt
- citronová šťáva
Meloun nakrájejte na co nejtenčí plátky a potřete ho citronovou šťávou, aby nezhnědnul. Ozdobte ho ovocem. Ostružiny můžete překrojit na poloviny, aby na melounu lépe držely. Borůvky usaďte do jogurtu. Kiwi a banán nakrájejte na tenké plátky. Na závěr můžete meloun dozdobit čerstvými bylinkami, například mátou nebo meduňkou.
Salát s halloumi sýrem a melounem
Netradiční kombinace v sobě skrývá nečekaně lahodné chuťové dobrodružství. Připravte si:
- meloun
- 200 g halloumi sýra
- oblíbený listový salát
- rajčata
- olivy
- chilli vločky
na zálivku:
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce octa
- 2 lžice javorového sirupu
Na pánvi nebo kontaktním grilu opečte sýr halloumi z obou stran. Vytvoří se na něm opečená krusta. Salát dejte do misky, přidejte rajčata, olivy a na kostičky nakrájený meloun. Posypte chilli vločkami. Zálivku si připravite tak, že pečlivě smícháte všechny ingredience, dokud se zcela nespojí. Na salát ji můžete nalít těsně před podáváním.
Pikantní salát s kukuřicí, melounem a malinami
předčí všechna očekávání a dodá vám také spoustu vitamínů a minerálů. Na přípravu dvou porcí potřebujete:
- 150 g melounu
- 200 g malin
- 2 předvařené kukuřice
- 3 hrsti špenátových listů
- 1 lžíci slunečnicových semínek
- olej na opečení kukuřice
na zálivku:
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky medu
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1/2 stroužku česneku
- 1/4 chilli papričky
Nejdříve si připravte kukuřici. Okrájejte klasy a odkrojené kusy dejte na rozpálenou pánev a opečte z obou stran. Do hlubšího talíře vložte špenát, maliny, meloun a kukuřici. Posypte slunečnicovými semínky.
Poté si připravte zálivku. Papričku zbavte semínek a nasekejte ji na malé kousky. Česnek oloupejte a prolisujte. Smíchejte s ostatními surovinami. Zálivku nalijte na salát a lehce promíchejte.
Mozzarellové tacos s melounem
chutnají dětem i dospělým, jsou skvělé jako předkrm nebo jako skvělé a originální pohoštění k dobrému pití. Na dvě porce si nachystejte:
- 100 g melounu
- 50 g žlutého melounu
- 1 okurku
- tacos
- několik listů koriandru se stonkem
- balení mozzarellových kuliček
- 1 lžíci černého sezamu
- 100 ml zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- pepř, sůl
Melouny oloupeme a nakrájíme na malé kostičky – čím menší, tím lepší. Okurku můžeme nakrájet škrabkou na tenké plátky nebo také nakrájet na malé kostičky jako jsou melouny. Vše smícháme dohromady. Lehce osolíme, opepříme a přidáme nasekaný koriandr. Naplníme tacos. Smícháme sezam, pepř a špetku soli a obalíme ve směsi kuličky mozzarelly. Přidáme je do tacos. Připravíme si smetanový dip ze zakysané smetany, soli, pepře, stonků koriandru a česneku, kterým zakápneme tacos.
Více receptů najdete na www.nejlepsimelouny.cz