[OL]4you na

Užijte si pohodové podzimní dny s dobrotami s kaki

Když je venku chladno, obvykle zatoužíme po jídle, které nás zahřeje a dodá nám energii. A když má navíc neodolatelnou chuť, je bez pecek a obsahuje spoustu vitamínů, není o čem přemýšlet.

Užijte si pohodové podzimní dny s dobrotami s kaki

Následující recepty na podzimní kakao, kaki sušenky s čokoládou, těstoviny s kaki omáčkou a focaccia s rozmarýnem a kaki však dokazují, že je všestranně použitelný. Ovoce kaki Persimon Bouquet se rodí na svazích kolem španělské Valencie, září veselou oranžovou barvou, zdravím a chutí.

Podzimní kakao s kaki
Toto lahodné kakaové smoothie, které je plné vitamínů, si zaslouží pozornost. Díky kokosovému mléku vás v dopoledních hodinách nedožene hlad a koření pomůže nabudit organismus v boji proti podzimním plískanicím. Připravte si:
1 kaki Persimon Bouquet
1 hrušku
1 pomeranč
1 lžíci kakaa
100 ml kokosového mléka
lžičku skořice
špetku kurkumy

Všechny suroviny dejte do mixéru, zalijte je kokosovým mlékem a rozmixujte. Podávat můžete teplé i studené.

Kaki sušenky s čokoládou
Spojení kaki a čokolády propadnete. K těmto sladkým sušenkám zbývá dodat jenom to, že jich nikdy není dost. Raději se proto zásobte více dávkami.
1 kaki Persimon Bouquet
500 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
250 g másla
200 g třtinového cukru
2 vejce
hrst čokoládových čoček nebo čokolády rozkrájené na malé kostičky

Ušlehejte máslo s cukrem. Ve chvíli, kdy zesvětlá, začněte postupně přidávat vejce. Po zašlehání přidejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, a nakonec hrst čokolády. Těsto nechte hodinu odpočívat. Mezitím si kaki nakrájejte na malé kostičky. Těsto vyndejte z lednice a začněte na plechu tvarovat malé hroudičky, o něco větší než vlašský ořech. Do každé z nich zapíchněte tři kousky kaki a dejte péct na 160 stupňů, dokud nebudou sušenky krásně zlatavé. Na konec nechte vychladnout ideálně na mřížce. 

Veganský chia puding
Tento puding bude chutnat k snídani, ale zaručeně potěší také jako dezert. Slaný karamel na kaki už je jen skvělou tečkou na této veganské záležitosti.
1 kaki Persimon Bouquet
8 - 10 lžic chia semínek
200 ml kokosového mléka 
dalších 5 lžic kokosového mléka na slaný karamel
3 lžíce třtinového cukru
sůl
oblíbené ořechy, např. vlašské
kokosové plátky na ozdobu

Chia semínka smíchejte s kokosovým mlékem, rozlijte do sklenic a nechte odstát. Semínka postupně nabobtnají a vytvoří puding. Mezitím si můžete nakrájet kaki a připravit slaný karamel tak, že rozpustíte třtinový cukr, který zalijete lehce mlékem nebo kokosovou smetanou a jemně osolíte. Nakrájené kaki navrstvěte na puding, zalijte slaným karamelem, posypte ořechy, ozdobte kokosem a můžete podávat.

Focaccia s rozmarýnem a kaki
Dlouhá historie chleba jménem focaccia sahá za starověký Řím. Připravit jej umí snad každá italská máma a jeho rozmarýnová vůně neodmyslitelně patří k italské prostřené tabuli. V kombinaci s kaki dostane neobvyklou nasládlou chuť, po které se jen zapráší.
1 kaki Persimon Bouquet nakrájené na tenké plátky 
500 g hladké mouky
300 ml vody
1 sušené droždí
lžička soli
olivový olej
několik větviček rozmarýnu

Zadělejte si těsto na focacciu. Hladkou mouku smíchejte s droždím a promíchejte. Poté přidejte lžičku soli a nakonec vodu. Takto připravenou směs vložte do robota a nechte uhnětat hladké nelepivé těsto, které po 30 minutách kynutí vyklopte na pečicí papír a natáhněte do stran. Vytvořte obdélník, ozdobte
rozmarýnem, plátky kaki a polijte olivovým olejem. Takto připravenou focacciu nechte 10 minut odpočinout a poté vložte do trouby na 170 stupňů. Pečte zhruba 20 minut, dokud není focaccia na krajích nazlátlá a nerozvoní se.

Těstoviny s kaki omáčkou
S tímto receptem nešlápnete vedle. Základ pevně stojí na rajčatech, tradiční italské surovině, a skvělé kombinaci bylinek. Omáčku zaručeně zjemní mascarpone. Teprve kaki jí však dodá netradiční chuťovou vrstvu.
1 kaki Persimon Bouquet
olivový olej
pepř, tymián, bazalka a oregano
1 šalotka
1/2 plechovky loupaných rajčat
2 lžíce mascarpone
špagety
piniové ořechy
sůl

Dejte vařit vodu na špagety. Mezi tím si oloupejte šalotku, nakrájejte nadrobno a zpěňte na olivovém oleji. Dále přidejte loupaná rajčata, neloupané nakrájené kaki a nechte probublávat. Směs chvíli povařte a následně rozmixujte dohladka. Do vroucí, osolené vody vložte špagety a vařte podle návodu na obalu. Dále do omáčky přidejte mascarpone. Dle chuti osolte, opepřete, a případně přidejte bylinky. Nakonec špagety polijte omáčkou a posypte piniovými ořechy. 

Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání v obchodní síti Kaufland, Billa, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 do 18 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.

reklama