Jaké nástrahy můžeme očekávat u točené zmrzliny?
Při výrobě točené zmrzliny se objevuje několik rizikových faktorů, které ale většinou běžný spotřebitel nemá šanci odhalit. Točená zmrzlina budí mnohdy dojem, že se jedná o čerstvou pochutinu, která je „vyrobena“ na místě. Je důležité si uvědomit, že vzniká z práškovité směsi, nikoliv čerstvých ingrediencí a oproti ostatním formám zmrzliny se podává o cca 5 stupňů teplejší.
Mezi její hlavní úskalí patří:
- Nekvalitní, nedostatečně promíchaná a odstátá směs, její nevhodné chlazení.
- Špatné čištění stroje.
- Velký obsah vody ve směsi, ředění ve špatném poměru. To je znát na chuti, ale také na tom, že zmrzlina rychle odtává.
- Nevhodné skladování zmrzlinové směsi a dalších použitých ingrediencí na cestě z továrny/obchodu až po finální prodej.
Při prodeji točené zmrzliny by měla být dodržena základné pravidla:
- Točená zmrzlina se ve stroji nesmí uchovávat přes noc.
- Každý den by měl být stroj čistý, naplněný čerstvou kvalitní směsí, jejíž teplota by se v průměru měla pohybovat kolem -5 stupňů Celsia.
- Při prodeji zmrzliny je důležité dodržovat obecné hygienické postupy v souladu s HACPP (certifikace nutná k bezpečné výrobě potravin).
Kopečková zmrzlina… co jste možná nevěděli
- Je zmrzlina vyráběná v hygienicky kontrolovaném prostředí, podle kontrolované receptury, tudíž není možné směs samovolně ředit.
- Sortiment zmrzlinových van je mnohem širší, variabilnost chutí je rozhodně větší. Kopečková zmrzlina může obsahovat kousky ovoce, oříšků čokolády. Zapracované ingredience tak zintenzivňují chuť zmrzliny zatímco u točené je možné tyto ingredience dávkovat pouze jako posyp.
- Má mnohem delší trvanlivost (cca 14 dní), a to díky vyšší kvalitě při výrobě.
Zdroj: PRIMA zmrzliny