Na vlnách pohody na Nákle
Vidina volného víkendu zalitého sluncem a sladkým nicneděláním je asi pro každého ta správná značka ideál. My v redakci však takových okamžiků rozhodně nemáme na rozdávání. Proto si každý z nich patřičně hýčkáme. Když se nám podařilo najít skulinku v jinak přeplněném diáři, využili jsme ji bez váhání. Oprášili jsme kola a vydali se na výlet do nedalekého Nákla. Už z dálky nás vítalo přívětivé prostředí zatopené pískovny. Kromě příslibu lákavé koupele jsme zjistili, že je zde v provozu food stánek s poetickým názvem Na Pohodě. Rozhodli jsme se pro vás vypátrat víc...
Propojení sil aneb 3v1
Za celým konceptem bistra u vody stojí trojice ambiciózních členů zaměstnaneckého družstva U.H.J. (můžete číst „u Háje“). Družstvo jako takové bylo založeno v březnu 2017. Důvodem, proč zaměstnanecké družstvo vůbec vzniklo, byla především touha podnikat jinak a netradičně. Zvolili pro dosažení svého cíle tedy družstevní model, který má v České republice více než 170letou tradici. Podstata tkví ve třech jednoduchých principech: ve svépomoci, spolupráci, solidaritě. „Hlavní výhodou tohoto družstevního modelu podnikání je jeho demokratický princip, kdy každý člen má vždy jeden hlas bez ohledu na hodnotu jeho majetkových podílů. V praxi to znamená, že v družstvu peníze neznamenají moc a rozhoduje vždy členský princip a ne majetkový.“ Do pozice provozní a nadšené gurmetky byla pasována Jana Joukalová, místo mistra grilu získal Ondřej Urban, role tiskového mluvčí se svědomitě ujal Ivo Hlisnikovský. „Všechny tři nás spojuje společná vize a tou je vytvořit atmosféru, kde se budou naši hosté rádi vracet, protože se u nás Na Pohodě cítili příjemně, pohodlně a bezpečně.“
Prvotní myšlenka přišla zcela spontánně už minulé léto, kdy sami členové trávili volný čas právě v Nákle. Velmi brzy se všichni členové shodli a o rok později se nápady zhmotnily a dostaly reálné obrysy. „Vždy někoho něco napadlo, že by bylo dobré a s tím se pracovalo. Nakonec z toho byl docela obsáhlý koncept, který se teď pomalu rodí na svět.“ Základními stavebními komponenty nápadu jsou především pohoda, prostor, kvalitní a kompletní servis pro návštěvníky. Oficiální otevření bistra proběhlo na konci dubna 2017.
Pestrá paleta jídel i fair trade přístup
Nabídka pro všechny návštěvníky je skutečně více než lákavá. „Na své si přijdou milovníci burgerů, pizzy, čerstvých salátů (ovocných i zeleninových), našich párků na špejli ,Frankies‘.“
Hlavním dodavatelem housek k burgerům je olomoucké pekařství Dalaman. Takřka veškeré suroviny jsou ze škatulek regionálních a lokálních dodavatelů. Návštěvníci se mohou těšit na hamburger plný nálože šťavnatého sýra Juicy Lucy nebo burger z krůtího masa doplněný dipem ze švestek. Pro zaryté labužníky je zde připravena také křupavá Tom´s Pizza. I na děti se myslelo – pro ně jsou k dispozici párky v těstíčku na špejli. „Naše párky obsahují i maso, takže se rodiče nemusí bát, že děti budou jíst jen obarvenou mouku.“ Od čtvrtka do neděle bude také v provozu venkovní gril s udírnou. Zákazníci si mohou vychutnat šťavnaté makrely či tradiční klobásy. Na náročné fajnšmekry už čeká uzené koleno nebo třeba krkovice vytažená přímo z útrob udírny. Návštěvy se nemusí bát ani vegetariáni či vegani. I pro ně je připravena pestrá nálož kořeněných grilovaných sýrů s oříšky, pečené brambory a mnoho variant zeleninových či ovocných salátů. Pravidelnou dodávku čerstvé zeleniny i ovoce zajištuje pan Jan Klajbl z firmy Vrtal.
V blízkost bistra jsou také speciálně upravené prostory určené k třídění odpadu. „Díky vstřícnosti obce Náklo máme připraven systém, kdy budeme třídit (třeba i vlastnoručně) vzniklý odpad (hlavně plasty, sklo a papír) a pevně věříme, že naši návštěvníci mají k přírodě stejný vztah jako my a svým postojem a přístupem nám v tomto zásadně pomůžou.“
Slow režim s porcemi úsměvů
Všichni spěcháme, utíkáme a nestíháme zběsilému tempu doby. Minutu po minutě ustaraně kontrolujeme ciferník hodinek. Pět minut na oběd a už jsme zase nastartováni vyrazit a být prospěšnými členy společnosti. A tak stále dokola. To se snaží v bistru na Pohodě alespoň v malé míře trošku změnit. Třeba ilustrací lenochoda v logu. „Vidíme to sami na sobě. Našim přáním je to změnit. Uvědomit si okamžik ,tady a teď‘ – a lenochod je podle nás to správné zvíře. Nikam nespěchá a má pořád úsměv na tváři.“ Pokud ve vás dřímá romantická duše nebo kousek dobrodruha, určitě si s sebou nezapomeňte přibalit také stan! Lze jej postavit v zadní části Wake Parku, za poplatek dle sezonního ceníku. Domácí mazlíčci jsou rovněž vítáni. Připravuje se pro ně dokonce i speciální menu v podobě různě upravených granulí.
Typicky hanácká obec Náklo protíná přímo oblast cyklostezky litovelského Pomoraví, cca 30-40 minut od Olomouce. Z tohoto důvodu je klientela především zacílena na všechny z řad cyklistů. „Nepotřebují s sebou nic. Poskytneme občerstvení, a když se někomu hodně zalíbí, máme nachystány piknikové balíčky.“
Nechte se tedy unášet na vlnách pohody, nejen v Nákle! Více informací najdete na Facebooku.