Bílý stan, který schovává skvosty mladých Svatomartinských vín, se i letos objeví na Horním náměstí za doprovodu cimbálovky. Napít se a ochutnat můžete už od tohoto pátku. V pondělí, 11. listopadu 2019, si všichni na náměstí tradičně v 11 hodin dopoledne připijeme a vínu požehnáme.
Restaurace Moravský grunt
Svatomartinské menu startuje v některých podnicích již 7. listopadu. Jedním takovým je Restaurace Moravský grunt v Topolanech. Začínají husí paštikou s pistáciemi, brusinkami a pečenými hruškami, poté vás zahřeje silný kaldoun a jako hlavní chod nabízejí husí stehýnko se zelím či prso s majoránkovým krupetem. Celé menu zakončí domácí tvarohový koláč v rumovém másle nebo hruška pečená v červeném víně. K pití restaurace bude podávat mladá Svatomartinská vína a pivo Jadrníček.
9. listopadu zde dokonce zahraje i cimbálovka. Menu platí od 7. do 10. 11, rezervace objednávejte na čísle 777 798 987 nebo osobně u obsluhy. Více informací na webu.
Nutrend World
Od 7. do 11. 11. tradici ctí i v moderním prostředí restaurace Nutrend World. Jako předkrm dostaneme foie gras mousse, polévkou je tradiční husí kaldoun se smetanou, vrcholem menu je husí stehýnko s variací knedlíků a nakonec povidlový nebo ořechový svatomartinský koláč. Jednotlivé chody si lze objednat samostatně nebo lze využít cenově zvýhodněného čtyř chodového menu. Rezervace jsou možné na čísle 583 842 503. Více informací na webu.
https://nutrendworld.cz/akce/svatomartinsky-tyden
Grill Pub Pod Lipami
Menu plné husích specialit si vychutnáte od 7. do 11. 11. v Grill Pub Pod Lipami – husí paštička, silný kaldoun, vypečené stehýnko se zelím, prsní steak či netradiční husí trhané maso nebo hamburger. V době Svatomartinských slavností podávají pouze toto vybrané menu, při kterém si můžete připít mladým vínem z vinařství Sedlák. Rezervace na čísle 702 149 988 či přes rezervační formulář na webu restaurace.
https://www.podlipami.info/aktuality/svatomartinske-husi-hody
M Trojka
Pokud máte velký hlad nebo plánujete hodovat v pohodlí domova, celou husu vám od 8. do 11. 11. upečou v M Trojce. Přiberte k tomu mladá vína ze slovácké oblasti a máte vystaráno. Samozřejmě je možné do restaurace zajít na celé svatomartinské menu. Pochutnáte si na husí paštice s brusinkovo – vinnou redukcí či na grilovaných husích játrech v anglické slanině a glazurovaných jablíčkách. Polévkou je husí vývar s knedlíčky a nudlemi a hlavní chod nabízí prsíčko s medovo – vinnou omáčkou či klasiku, stehýnko, zelí a variaci knedlíků. Rezervace na čísle 777 324 238. Více informací na webu.
http://www.m3olomouc.cz/clanky/svatomartinska-husa-je-opet-tady-285.html
Hanácká hospoda
Husami to voní i v centru. Zde si smlsnete rovnou na dvou předkrmech. Studeným předkrmem se pyšní husí paštika v drcených mandlích podávaná s glazurovaným fíkem a bagetkou. Menu pokračuje kaldounem s domácími nudlemi a vrací se k předkrmu, tentokrát teplému – restovaným husím jatýrkám s pancettou, šalotkou a čerstvou majoránkou, švestkovému chutney a bramborové lokši. Kaštanovou nádivkou naplněné stehýnko s variací zelí a knedlíků čeká jako hlavní chod. A pokud se vleze, třešinkou na dortu celého menu je obrácený hruškový koláč s vanilkovou zmrzlinou a whiskey omáčkou. Menu platí od 8. do 11. 11., rezervace možná na čísle 774 033 045. Více informací na webu.
http://www.hanackahospoda.com/calendar/svatomartinske-hody/
Hostinec Chomout
Tematicky vyladěné menu čeká i v pivovaru Chomout od 8. do 17. 11. Pochutnáte si na husí paštice s cibulovo – brusinkovým chutney, máslové housce a husím kaldounu se smetanou a bylinkovým kapáním. Nemine vás také čtvrt husy s nádivkou z drobů a bylinek s variací zelí na svatomartinském víně s hruškou a třemi druhy knedlíků nebo prsíčko sous-vide s demi glace omáčkou s červeným vínem a lokší s dýňovým ragú. Velká pecka nakonec v podobě pivní zmrzliny Bock v karamelové hrušce potěší i ty největší labužníky. Mňam! Rezervace na čísle 608 778 348. Více informací na webu.
https://www.pivochomout.cz/hody/
Lobster Family Restaurant
Kuchařský tým v Lobsteru s husami peče od 8. do 12. 11. Paštika s hruškovou marmeládou, husí kaldoun s droby a smetanou, konfitované husí stehno, špekový knedlík, bramborové šišky na sádle, variace zelí a jablečný závin z taženého těsta s vanilkovou omáčkou. Že to zní skvěle? Udělejte si rezervaci přímo v restauraci, na webu či v aplikaci Lobsterka. Více informací na webu.
http://lobster-restaurant.cz/akce/peceme-to-s-husami/
Šnyt Mikulda
Paštika, kaldoun nebo vypečená husička se zelím nebude chybět ani v restauraci Šnyt Mikulda. Svatomartinské menu nabízejí od 8. do 11. 11. Mladým vínem se můžete potěšit i zde, rozlévat budou víno z vinařství Ostrezi Bzenec. Rezervace na čísle 585 242 704. Více informací na webu.
Penzion Fojtství
Pokud v době hodů ležíte na Bahamách nebo jen prostě nemáte čas, nezoufejte. Na tradice hrdý Penzion Fojtství svatomartinské menu otevírá až po Svatém Martinu, tedy od 15. do 17. listopadu. Husy pro tento rok tým penzionu vybral z domácího chovu u rybníka poblíž Javoříčka. Spolu s vybranými mladými víny z vinných sklepů Valtice vytvoří obzvlášť výjimečné menu, na které se i my moc těšíme. Rezervace na čísle 585 385 005. Více informací na webu.
https://restauracefojtstvi.cz/novinky-restaurace/12-15-11-2015-svatomartinske-hody/
A to určitě není vše. Vůně svatomartinských specialit se bude linout celou Olomoucí. Husu připravují v mnoha dalších podnicích. Ochutnat ji můžete dále v restauraci U Klásků, v Ristorante Pollo, v Café Restaurant Caesar, v Moravské restauraci na Horním náměstí či v Huse. Té Potrefené. Od nás jen jeden tip – nezapomínejte rezervaci.
Kam se vydáte vy? Přejeme dobrou chuť!