V minulosti byl cukr považován za velmi drahou a vzácnou surovinu. Dnes jsme si na výrobky z něj zvykli do takové míry, že tvoří velkou část běžného stravování. S cukrem jako takovým se také pojí termín diabetes mellitus či úplavice cukrová. Už jste o něm někdy slyšeli? Někteří tento odborný pojem poprvé viděli na plakátu, když čekali u praktického lékaře, jiní vůbec netuší a pro velkou část populace představuje každodenní situaci i rutinu. Řada z nás jej možná zná pod lidovým názvem – cukrovka. Přesto, že jsou v dnešní době zpřístupněny informační zdroje, stále panují o tomto tématu mezi laickou veřejností velmi zkreslené představy a domněnky. Proto jsme pro vás vyzpovídali pacientku s diabetem I. typu, blogerku a naši externí redaktorku Jitku Šrůtkovou.
Na začátku byl inzulín
Všechno začíná ve slinivce břišní, která u zdravého člověka vytváří důležitý hormon inzulín. Právě tento hormon zajišťuje optimální hladinu cukru v krvi. U pacientů s cukrovkou dochází k velmi malé či žádné produkci inzulínu. Zjednodušeně lze říct, že cukrovka spadá do kategorie chronických onemocnění, které se vyznačují poruchou metabolismu (zpracování) cukrů, tuků i bílkovin. Existuje celá řada typů, mezi ty nejznámější patří diabetes mellitus I. typu, diabetes mellitus II. typu a gestační těhotenský mellitus. „Diabetici I. typu neprodukují žádný inzulín. Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy jsou v těle zničeny tzv. beta buňky, které jsou zodpovědné za produkci hormonu inzulín. Tím, že jsou tyto buňky zničeny, je potřeba dodávat inzulín uměle pomocí inzulínovýh per nebo pumpy.“
U diabetu typu II. vzniká snížená citlivost na inzulín v průběhu života, zejména vlivem obezity, špatných stravovacích návyků, nedostatkem pohybu či nadměrné míry stresu. Velmi často se projevuje po 40. roce života a také u osob vyššího věku. V takovém případě musí pacienti radikálně upravit životní styl a užívat speciální léky.
Častou příčinou vzniku gestačního těhotenského mellitu je nadměrná produkce hormonů z placenty. Tento typ cukrovky vzniká zhruba u 5 % těhotných žen a po skončení těhotenství zpravidla odezní.
(Ne)sladký svět diabetiků
Cukrovka I. typu byla Jitce diagnostikována již v pěti letech. „Několik měsíců před diagnózou jsem prošla řadou lékařských vyšetření – všechny byly negativní a já byla dle lékařů zdravá. Jednoho prosincového dne jsem večer usnula a už se neprobudila. Upadla jsem do kómatu, který způsobila hyperglykemie (vysoká hladina krevního cukru v krvi). Záchytná glykemie byla 78,9 mmol/l (norma u zdravého člověka je 3,5 až 5,9 mmol/l nalačno).“ Následovaly dlouhé týdny pobytu na oddělení JIP. Tehdy lékaři nedávali Jitce takřka žádné šance na přežití. Dramatické lékařské prorokování se naštěstí nevyplnilo a malá Jitka se poprvé dozvěděla diagnózu. „Onemocnění jsem přijala jako by bylo mou součástí od narození. V dětství jsem nevnímala velké omezení ani odlišnost.“
A jak vypadá Jitčin běžný den dnes? Až na pár nezbytných stereotypů se její den neliší od dne zdravého člověka: „Po probuzení měřím glykemii a dle naměřené hodnoty upravuju dávku inzulínu před snídaní. Doma se vždy nasnídám a pak vyrážím do práce.“ Hladinu glykémie, tedy množství cukru v krvi, si v průběhu dne musí změřit ještě minimálně 4x. Velkým paradoxem i mýtem v oblasti diabetu je striktní zákaz slazených potravin. Také diabetici si mohou v malinkých porcích dopřát dezert z kvalitních surovin. Sama Jitka za téměř 23 let s diabetem již vypozorovala, které druhy potravin jí vyhovují a které je vhodné vyřadit. „Cukrovka je hodně o pravidelném a vyváženém jídle. Neznamená to však, že už bych si nikdy nemohla dát čokoládu nebo dort. Jenom dávám přednost hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa a u dortů se snažím používat nízkosacharidové ingredience – obyčejnou mouku vyměním za mandlovou a cukr nahradím zralým banánem. Tabu v jídle pro mě neexistuje, jde jen o správné množství.“
Krizové momenty a kufřík první pomoci
Kromě drobných fyzických změn na těle, například malých jizviček z injekcí inzulínové pumpy, na první pohled běžného diabetika nejspíše nepoznáte. Takovým pacientům se však velmi často špatně a dlouho hojí kožní oděrky a jiná poškození kůže. S cukrovkou jsou také velmi úzce spojeny prudké změny nálad a případné deprese. „Každodenní měření, hlídání hladiny cukru v krvi a věčné plánování člověka unaví a je poměrně náročné. Zvlášť když přijde období, kdy se moc nedaří, i když se člověk snaží sebevíc. Pokud budete k životu s cukrovkou přistupovat pozitivně a brát ji jako ,kámošku‘, bude se vám s ní žít o mnoho líp. Záleží na každém, jakou cestu si vybere.“
Pro každého diabetika je nutná výbava v podobě KPZ – tedy krabičky první záchrany. Nikdy by v ní neměl chybět hroznový cukr, glukagon (injekce pro případ hypoglykemického kómatu), glukometr na měření glykemie a také kartička, ve které jsou napsány základní údaje pacienta i o jaký typ diabetu se jedná. „V případě diabetika na inzulínových perech by tam měly být náhradní náplně s inzulínem do inzulínového pera.“ I přes pečlivé měření glykémie a systematické propočítávání sacharidů v rámci denního příjmu se může stát, že pacient upadne do šoku. Tento stav může způsobit hyperglykémie (nadměrné množství cukru) nebo naopak hypoglykémie (nízké množství cukru). „Ne vždy je situace jasná a vždycky je dobré s dotyčným komunikovat a ptát se, pokud to situace dovolí. V opačném případě se okamžitě obrátit na odbornou pomoc.“
Zdravý životní styl jako nejlepší lék
Diabetes typu II. může v průběhu let získat také do té doby naprosto zdravý člověk. Je proto dobré možným rizikům předcházet. „Pokud člověk dodržuje zdravou životosprávu, má dostatek pohybu a jeho váha je v normě, dá se cukrovce téměř předejít.“ Zdravý životní styl i zásady každodenního pohybu jsou důležité pro každého z nás. U diabetiků pak slouží jako prevence proti nepříjemným a vážným komplikacím, jako je amputace dolních končetin, selhání ledvin či diabetická retinopatie, tj. onemocnění zraku, které může vést až k jeho ztrátě. Cukrovka je zkrátka onemocnění, o kterém je potřeba stále mluvit a vyhledávat nové trendy i způsoby léčby. Na 14. listopad připadá také Světový den diabetu. Mysleme nejen v tento den na všechny, kteří každý den bojují s touto nemocí.
Oslovilo vás toto téma nebo potřebujete získat více informací pro sebe či své blízké? Navštivte blog Jitky Šrůtkové, která vás (svým) světem diabetu provede s nesmírnou lehkostí a nadhledem na www.sweetdiabeticday.cz