[OL]4you na

Šneci, cvrčci, švábi… To byl Extrem Food Festival!

V sobotu 17. září 2016 proběhl v Olomouci, konkrétně v kulturním a společenském centru ArtUm na Sokolské ulici, první ročník Extreme Food Festivalu, který byl věnován exotické a netradiční kuchyni. Ovšem v našich středoevropských podmínkách neobvyklou, jinde ve světě se jedná o místní pochoutky a běžně požívaná jídla. Na výběr tak byla například indická kuchyně, tradiční židovské sušenky, chilli speciality, šneci a broučci s červíkama. A tohoto malého domáckého festivalu se zúčastnila i naše redakce!

Šneci, cvrčci, švábi… To byl Extrem Food Festival!
ⓒ Gabriela Kodysová

„Krysa z kanálu třeba chutná jako jahody, ale to se nedozvím, protože ji nikdy žrát nebudu.“ Jules Winnfield (Samuel L. Jackson), Pulp Fiction. S takovým přístupem zřejmě nemá cenu na podobné akce vůbec chodit, když vám hned u vstupu obsluha rozdává červy a extra pálivé papričky. Přesto se tu v řadě extrémů daly potkat i zcela normální jídla, jako třeba vynikající tiramisu či pirožky. O tomto však dané setkání nebylo...

Hlavním lákadlem bylo vyzkoušet si věci, které na jídelních lístcích běžných restaurací nepotkáte. My jsme tak ochutnali šneky à la Burgundský způsob, nejsmradlavější ovoce na světě dovezené z Thajska, či pití z kombuchy. Jako suvenýr jsme si odnesli nápoj z ptačích hnízd a šnečí paštiku. Ta největší fronta ale byla u stánku s hmyzími specialitami. V ohromné přepravce se vlní červi, ve sklenicích běhají švábi. „Ti švábi se nemůžou vařit jen tak ve vodě, musí se hodit do rozpáleného oleje, protože vydrží extrémní podmínky a ve vařící vodě by se trápili. Olej má mnohem vyšší teploty, tak je to pro ně rychlá smrt. Pokud si je dáte, tak se jedí tak, že jim musíte vysát zadeček,“ povídá nám s úsměvem kuchař a jeho kolegyně chroupe jednoho cvrčka za druhým, až jí nožičky lezou z pusy. Ano, běhá mi husí kůže po zádech a je mi tak trochu „blivno“. Ovšem neodcházíme s prázdnou a objednáme si jednu porci cvrčků na másle. Dalo to hodně přemlouvání, štítila jsem se na to jen šáhnout, natož to dát do pusy a sníst. Ale překonávám se a jednoho cvrčka pozřu. Upřímně ani nevnímám tu chuť, jen to chrupkání mezi zuby. Nezvracím, ale ani si nepřidávám. Ostatní vypadají, že je to pro ně běžná věc, a na jídle si skutečně pochutnávají. Další prodejci již nabízejí tradičnější věci, například sushi, pivní speciály či indickou kuchyni.

Výborná byla čokoláda s chilli nebo nápoj z kombuchy a bazalky nového prodejce s názvem Kombucha Projekt. V rámci festivalu probíhal i doprovodný program, jehož součástí byla například břišní tanečnice, soutěž v rychlopojídání nudlí či různé přednášky s ochutnávkami specialit. Každý si zde zajisté našel svého favorita a rozhodně měl možnost v řadě případů vesele experimentovat. Celý den byl plný barev, chutí a vůní. Doufáme, že se na podobné setkání budeme moci těšit i příští rok! Možná se překonáme a vysajeme si jednoto toho švába, uvidíme...

reklama