V pátek 8. listopadu 2019 proběhl tradičně v hotelu NH Collection Olomouc Congress již pátý ročník Slavnosti vína. Návštěvníci mohli ochutnat přes 150 druhů vín od nejrůznějších moravských i zahraničních vinařů, vyzkoušet zdejší gastronomii a pobavit se při bohatém doprovodném večeru plném hudby. To nám nemohlo utéct a vše jsme prozkoumali.
Slavnost odstartovala úderem 19. hodiny, okolí hotelu ale ožívalo již mnohem dříve. Hosté vstupovali do lobby v záři reflektorů, jejich kabáty ochotně odložily hostesky v blankytně modrých šatech a zábava mohla začít. Slavilo se ve dvou hotelových patrech – v přízemí, ve vyhlášené restauraci Sal de Mar, a v druhém patře, na chodbách a třech sálech – v sále Olomouc, Madrid a Evropa. Večerem plným dobrého vína nás provázela slavná česká herečka, moderátorka, ale také velmi dobrá autorka knih a kuchařka Markéta Hrubešová. Společně s úspěšným hoteliérem a ředitelem NH Collection Olomouc Congress Tomášem Rouskem oficiálně zahájili slavnost vína, kdy představili celkem 28 účinkujících moravských a letos i zahraničních vinařství. Zároveň oznámili novinku z olomoucké gastronomické scény – nový projekt restaurace Sal de Mar, který přinese novou open space kuchyni.
Doprovodný program byl opravdu bohatý a hemžil se mnoha talentovanými hudebníky. Mezi nimi byla krásná slovenská zpěvačka Kristína, která písní Si pre mňa best roztancovala celý sál Evropa. K degustaci i tanci hrála chytlavá česká kapela s originálním názvem Golden Delicious. V sále Madrid a vlastně kdekoli na chodbě hotelu v kroji zahrál nejveselejší harmonikář Karel Kereši. Pro ty vytrvalé tu do nočních hodin byl DJ Rádia Haná Lukáš Kobza.
Nepřeberné množství opravdu dobrých vín na nás volalo z každého kouta hotelu. Hrdí vinaři představovali své nejlepší lahve a ochotně rozlévali hned několik vzorků k degustaci. Vinařství Proqin, vítěz minulého ročníku Slavnosti vína 2018, nás přivítalo příjemným šumivým extra brut cuvée ryzlinku vlašského a rýnského. Ihned u vedlejšího stolu mladý vinař Marek Gertner s láskou představil své malé vinařství, které založil společně se svou přítelkyní v roce 2015 ve Starém Poddvorově. Prý se u nich „pije během prázdnin Don Felder a v září Frankovka“, tak jsme neváhali a jednu rovnou ochutnali.
Sladkým Rulandským modrým Rose naši redakci přilákalo vinařství Mikrosvín Mikulov s oceněním Vinař roku 2019. A když už jsme u nich byli, dostali jsme rovnou tři různé vzorky Ryzlinku vlašského na porovnání. Další nádherná vína, tentokrát červená, mnohým chutnala od vinařství Fučík z Mikulova nebo od hustopečského mladého vinaře Romana Fabiga. V rámci degustace jiné skvělé lahve redakce OL4you dostala pozvání na Svatomartinský den otevřených sklepů v Rakvicích, který se koná již tuto sobotu 16. listopadu. K ochutnání bude třeba červený Don Felder, pozdní sběr, ročník 2017 z vinařství Réva Rakvice nebo řada jiných vzorků, i mladých a Svatomartinských vín z mnoha dalších sklepů. Tak o víkendu vzhůru do Rakvic!
To nejlepší z vín přišlo nakonec. Každý host tohoto večera měl možnost pomocí speciálního hlasovacího lístku zvolit nejoblíbenějšího vinaře Slavnosti vína 2019. Bez velké konkurence tento post získalo Jindrovo vinařství z Mutěnic. Jejich specialitou je velmi stará francouzská metoda výroby vína sur lie, díky které mohou značně zredukovat množství síření. Ačkoli je třeba věnovat mnohem vyšší pozornost a pečlivost při výrobě každé kapky, odměnou je nápoj plný chuti a vůně. Majitelé Zimolovi produkují pouze tolik lahví, aby vždy dokázali uhlídat jejich perfektní kvalitu. Měli jsme štěstí a zkusili jsme jejich výjimečné Chardonnay, které zrálo půl roku v dřevěném sudu. Bobule Jindrova vinařství rostou na vinicích, kde přirozeně žijí stovky šneků, „kde není světelný smog a lišky nám dávají dobrou noc,“ jak říká sama majitelka Zdenka Zimolová.
Na své si také přišli všichni gurmáni a milovníci dobrého jídla. V prostoru před sálem Evropa a v restauraci Sal de Mar mohli hosté ochutnat vyšperkované menu šéfkuchaře hotelu NH Collection Olomouc Congress Miroslava Fojtíka. To nabízelo například pečenou kachnu s variací zelí a knedlíků, vepřovou panenku se švestkovou omáčkou či pstruha na kmíně. Na malý hlad tu bylo několik chuťovek, třeba medová červená řepa s kozím sýrem, husí jatýrka na cibulce nebo škvarková pomazánka. Všude okolo na nás volaly tácy plné moravských sýrů či dezertů vyrobených v hotelové cukrárně.
Slavnost vína je výjimečná i pro svou nabídku nápojů a gastronomie od regionálních výrobců. Ovocné zákusky a dorty poskytla známá cukrárna Caffe Opera, prostory hotelu provoněly levandulové výrobky od Levandulového statku Bezděkov, který provozuje stejnojmenné bistro na Horním náměstí v Olomouci. Své produkty představila i „ořechová“ firma Šufánek či mlékárna ze Zemědělského družstva Senice na Hané. S velmi zajímavým projektem se představil obchodní řetězec Globus – do svého prodeje zařadil vína z malých moravských rodinných vinařství. Vyhlášený olomoucký vinný bar OpenWine k degustaci nabízel svá vyhlášená argentinská vína Santa Ema Merlot Grand Reserva nebo cuvée Barancas Toso.
Nakonec Vám prozradíme tip na jeden gastronomický zážitek. Na výročí či oslavu k dobrému jídlu ochutnejte výborný Pinot Noir, výběr z hroznů, z pálavského vinařství Gala. Sehnat jej v Olomouci můžete pouze na jednom místě – a to ve Volařík Wine & Café v Denisově ulici.
Na zdraví!