- ¾ očištěné dýně
- 1 až 2 mrkve
- 1 kostka Maggi bujónu (pro vegetariány zvolíme zeleninový bujón)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- hrst petržele
- špetka soli
- pepř, chilli koření, muškátový oříšek – dle chuti (cca ½ lžičky)
- olej
Dýni si omyjte a podélně rozpůlte. Očistěte ji od zrníček a vnitřní dužiny, loupat slupku není potřeba. Poté ji pokrájejte na kostky, vzhledem k velikosti dýně stačí zhruba ¾. Na oleji si zpěňte cibuli pokrájenou nadrobno, když vám začne růžovět, přidejte kostky dýně a krátce osmahněte. Následně zalijte vodou, aby všechna dýně byla pod její hladinou. Přidejte pokrájenou jednu větší nebo dvě menší mrkve a plnou hrst petržele. Pouze lehce osolte a opepřete, ideálně čerstvě namletým pepřem z mlýnku, a dochuťte chilli kořením a muškátovým oříškem. Zde záleží na vaší chuti, muškátový oříšek polévku krásně provoní, u chilli opatrně, pokud nemáte rádi ostrá jídla. Při varu vhoďte do směsi kostku bujónu a dva stroužky česneku a vše nechejte vařit, dokud vám zelenina nezměkne. Na závěr rozmixujte polévku nahrubo, nikoliv na jemný krém. Chuti se vám krásně prolnou a v talíři budete i přesto mít kousky zeleniny.
Přejeme dobrou chuť!