[OL]4you na

RECEPT: Pečený patizon s červenou řepou a kuskusem

Mezi výtečnou, a v poslední době velmi populární zeleninu, se řadí patizon (neboli bábovičky) a červená řepa. Tato dvojka pečená v troubě společně s jednoduše připraveným kuskusem je skvělou volbou na horké letní dny. Zabere chvilku, zasytí, ale nezničí vás jako pečená kachna se zelím.

RECEPT: Pečený patizon s červenou řepou a kuskusem
  • 1 patizon
  • 1 červená řepa
  • parmazán na strouhání
  • kuskus (1 hrnek)
  • kuřecí (nebo zeleninový) vývar
  • ½ lžičky koření kurkuma
  • 2 lžičky bazalkového pesta
  • sýr Cottage (½ kelímku)
  • 1 rajče
  • čerstvá bazalka

Na marinádu:

  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • červená paprika (sladká či pálivá – záleží na chuti), tymián, bazalka

Omytý patizon a očištěnou červenou řepu nakrájejte na stejně silné plátky (cca 1 cm tlusté). V misce si připravte mezitím marinádu – olivový olej smíchejte s kořením a lisovanými stroužky česneku, každý plátek zeleniny pak v marinádě namočte z obou stran, poté pokládejte na plech vždy v řadě patizon, červená řepa, patizon. Troubu si předehřejte na 180 °C a dejte péct, dokud zelenina nezměkne a nechytne zlatou barvu (u každé trouby individuální čas pečení). Na závěr posypejte hoblinkami nastrouhaného parmazánu a vložte zpět na dvě minutky do trouby, než sýr chytne barvu a rozteče se. Příprava kuskusu je pak nanejvýše jednoduchá, na jeden díl těstoviny je třeba přidat 1,5 dílu vařícího vývaru. Kuskus zalijte, přidejte koření kurkuma a pečlivě promíchejte. Vše nechejte dvě minuty stát pod poklicí, poté ke směsi přimíchejte sýr Cottage a opět přikryjte poklicí a nechejte dalších pět minut stát. Nakonec do směsi přidejte dvě lžičky bazalkového pesta a jedno rajče pokrájené na kostičky. Na talíři ozdobte nastrouhaným parmazánem a lístky čerstvé bazalky.

Přejeme dobré chutnání! 

reklama