Suroviny:
- 1 hrnek kokosového mléka
- ½ hrnku švestkových povidel bez cukru
- 1 čl bio sušené citrónové kůry
- pár kapek vanilkové esence
- ¼ čl šafránu
- kvalitní rum
- ½ hrnku mletého máku
- ½ hrnku celého máku
- 1 celý sáček kypřící prášek bez fosfátů
- 3 pl kokosového oleje
- ¼ sáčku sušených švestek
- ¾ hrnku pohankové mouky
Postup:
Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Pekáč si vystelte pečícím papírem nebo vymažte kokosovým olejem a vysypte kokosem. Do mísy vlijte kokosové mléko a povidla. Šlehejte, tak dlouho, až se tyto dvě suroviny dokonale spojí. Poté přidejte citronovou kůru, rum, pár kapek vanilkové esence a šafrán. Lehce promíchejte. Přisypte mletý i celý mák, nasekané sušené švestky, kokosový olej a opět pečlivě promíchejte. Postupně přimíchejte kypřící prášek a nakonec mouku. Nalijte do pekáče a pečte při 200 °C zhruba 30 minut. Brownies musí být na povrchu křupavé a uvnitř vláčné.
Doporučujeme podávat s kokosovou šlehačkou, kterou zhotovíte velmi jednoduše: Plechovku kokosového mléka nechejte přes noc ztuhnout v lednici, druhý den vyklopte do mísy a prošlehejte s pár kapkami vanilky a skořice.
Pokud jste (stejně jako my) milovníci švestek a máku, určitě se pusťte do pečení.
Všem přejeme chutně vybarvený podzim!