[OL]4you na

RECEPT: Kachna na pomerančích

Jedná se o slavný recept „opsala“, který pochází ze 14. století. Na francouzský dvůr Jindřicha II. se dostal s Kateřinou Medicejskou – ta si na uvítací večer přivezla svého kuchaře, který upekl právě kachnu na tenkrát velmi exotických pomerančích.

RECEPT: Kachna na pomerančích

Ingredience:

  • 1 kachna
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 3–4 pomeranče (nejlépe BIO)
  • 1 dcl extra virgin olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 100 g cukru a 1 dcl vody

Postup:

Očištěnou kachnu potřete solí a pepřem – i zevnitř. Dovnitř dejte česnek, rozmarýn a oloupaný pomeranč (nakrájený či vcelku). V pekáči krátce opečte na větší kusy nakrájenou zeleninu. Přidejte rozmarýn a pomerančovou šťávu a zalejte vínem. Přidejte kachnu a nechejte hodinu péct na 190 °C. Po hodině přidejte pomeranče nakrájené na plátky a pečte ještě dalších 30 minut. Upečenou kachnu vyndejte na talíř a zeleninu z pekáče propasírujte přes sítko.

Příprava zkaramelizovaného pomeranče: V malém kastrůlku rozpusťte cukr a přidejte trochu vody a nastrouhanou pomerančovou kůru. Povařte 2 minuty. Vzniklým karamelem podlijte upečenou kachnu.

reklama