Ingredience:
- 1 kachna
- 2 stroužky česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- 3–4 pomeranče (nejlépe BIO)
- 1 dcl extra virgin olivového oleje
- sůl
- pepř
- 1 cibule
- 1 řapíkatý celer
- 2 dcl suchého bílého vína
- 100 g cukru a 1 dcl vody
Postup:
Očištěnou kachnu potřete solí a pepřem – i zevnitř. Dovnitř dejte česnek, rozmarýn a oloupaný pomeranč (nakrájený či vcelku). V pekáči krátce opečte na větší kusy nakrájenou zeleninu. Přidejte rozmarýn a pomerančovou šťávu a zalejte vínem. Přidejte kachnu a nechejte hodinu péct na 190 °C. Po hodině přidejte pomeranče nakrájené na plátky a pečte ještě dalších 30 minut. Upečenou kachnu vyndejte na talíř a zeleninu z pekáče propasírujte přes sítko.
Příprava zkaramelizovaného pomeranče: V malém kastrůlku rozpusťte cukr a přidejte trochu vody a nastrouhanou pomerančovou kůru. Povařte 2 minuty. Vzniklým karamelem podlijte upečenou kachnu.