Suroviny
2 větší jablka (klidně volte šťavnatější odrůdu), oloupaná a nakrájená na malé kostičky
0,5 hrnku hladké mouky
0,5 hrnku polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
velká špetka soli
0,5 hrnku másla pokojové teploty
0,5 hrnku cukru krupice + jedna dvě lžíce cukru extra
2 velká vejce
1 vanilkový lusk, popřípadě kvalitní vanilkový extrakt
3 polévkové lžíce tmavšího rumu (já měla zrovna při ruce Božkov Republica)
pár strouhnutí citronové kůry (volitelné)
POSTUP
Rozpalte si troubu na 180°. V míse smíchejte mouky, prášek do pečiva a sůl. Ve vedlejší míse vyšlehejte máslo s cukrem do bílé a krémové pěny, bude to trvat cca 4 minuty. Do vzniklého máslového krému postupně zašlehávejte vejce, přidejte také vanilku a rum. Pokud budete chtít, teď je čas na citronovou kůru, krásně provoní těsto. Mixérem do směsi zapracujte sypké suroviny, které jste si na začátku smíchali v míse. Do hotového (a celkem hustého) těsta stěrkou vmíchejte jablka na kostičky a přelejte ho do vymazané a pečícím papírem vyložené kulaté formy. Před umístěním do trouby těsto posypejte lžíci či dvěma cukru, vytvoří vám během pečení křupavou krustu.
Koláč pečte asi 40 min. Upečený jej posypejte cukrem a podávejte samotný nebo klidně se zmrzlinou.
Dobrou chuť!