Tento koláč, který původně pochází z Německa, dnes neodmyslitelně patří do stálic tradiční francouzské kuchyně. Jedná se o pokrm, který je tvořen křehkým máslovým korpusem, doplněn o spoustu sezonní zeleniny a tradičně je pokrytý smetanovo-vaječnou peřinkou. Mezi světově nejznámější jednoznačně patří sýrovo-slaninový quiche lorraine.
My se však nechali inspirovat Pepkem námořníkem a vsadili na zelenou sílu špenátu. Dopřejte i vy svému tělu pořádný doušek vitality!
Suroviny na korpus:
- 165 g pohankové mouly
- ½ čl himalájské soli
- 100 g kokosového másla nebo oleje
- 7 pl ledově vychlazené vody
Špenátová náplň:
- 150 g čerstvého baby špenátu
- 100 ml kokosové nebo mandlové smetany
- 2 bio vejce (pro vegany 2 pl lžíce hrašky romíchané v trošce vody)
- 100 g kozího sýru (či veganskou náhradu sýru např. Violife)
- uzené tofu
- hrst oválných cherry rajčat
- červená cibule
- 1 pl sezamového oleje
- sůl, kmín, česnek
Do mísy nasypte pohankovou mouku a k ní přidejte sůl. Vařečkou důkladně promíchejte. Po částech přidávejte kokosové máslo nebo kokosový olej, který jemně zapracujte. Nakonec přilévejte po lžících ledovou vodu a pečlivě vypracujte pružné a nelepivé těsto. To nechte minimálně hodinu odpočívat v lednici.
Mezitím si na sezamovém oleji jemně opražte cibuli, přihoďte opraný a očištěný špenát a krátce poduste. Podlijte trochou vody. V kokosové smetaně rozmíchejte důkladně vajíčka (nebo hraškovou směs) a nalijte směs ke špenátu.
Nyní si rozválejte těsto. Formu na koláč vystelte pečícím papírem. Přeneste těsto do formy a opatrně namačkejte, důkladně zarovnejte okraje. Dno koláče hustě propíchejte vidličkou. Špenátovou směs nalijte na korpus, posypejte strouhaným tofu, kousky sýru a dozdobte plátky cherry rajčat.
Pečte při 200 °C, zhruba 25 minut, dozlatova.
A teď už nezbývá nic jiného, než si vychutnat dobré jídlo a zkuste to hezky po francouzsku!