S pizzou je to jako s ženami - sto lidí, sto chutí. Tuhle lahodnou krásku si ale zamilujete. Těsto je křehké a dobře chutná, rajčatový základ je poctivý a ingredience použijete přesně podle vašeho gusta.
Jak vyrobit skvělou neapolskou pizzu?
Těsto:
350 ml vody
5 g soli
500 g hladké mouky
3,5 g sušeného droždí
Vlažnou vodu vlijte do mísy a přidejte k ní sůl. Rozmíchejte a pomalu přisypte hrst mouky. Míchejte, aby se začalo tvořit velmi řídké těstíčko. Poté přidejte droždí, opět lehce promíchejte a nechte stát tři minuty. Pak postupně vsypávejte zbytek mouky. Přendejte na vál a hněťte ručně zhruba dvacet minut, než získáte vláčné těsto. Můžete použít i robot, vaše ruce si odpočinou a doba hnětení se zkrátí přibližně o polovinu. Ovšem mám vyzkoušeno, že ruční hnětení je zárukou chutnějšího těsta. Uhnětené těsto vložte do moukou vysypané mísy, zakryjte navlhčenou utěrkou a nechte kynout zhruba 90 minut. Poté pěstmi šetrně vybouchejte bublinky a vytvořte tři stejně velké koule. Vložte je do olivovým olejem vymazaného pekáčku, ten překryjte potravinovou fólií, na ni položte navlhčenou utěrku a takto nachystaná těsta dejte do lednice minimálně na šest hodin.
Rajčatový základ:
3 větší rajčata zbavená slupky
rajčatový protlak
bazalka
sůl
pepř
oregano
Rajčata propíchejte na více místech vidličkou, ponořte je na dvě minuty do vroucí vody, pak je prudce zchlaďte a oloupejte, Rozmačkejte je, přidejte rajčatový protlak, trochu osolte, můžete přidat i špetku pepře, nezapomeňte na oregano a pro skvělou chuť ještě do základu nakrájejte pár lístků bazalky. Vše promíchejte a nechte odstát. Rajčatový základ začněte připravovat zhruba hodinu před pečením pizzy.
Ingredience:
rajčatový základ
kvalitní salám
prosciutto crudo
mozarella
bazalka
olivy
mascarpone (ano, čtete správně)
a vše, co máte rádi...
Jak upéct skvělou pizzu?
Troubu si rozpalte na 250 stupňů (nebo na tolik, kolik maximálně vám vaše trouba umožní). Vytáhněte těsto z lednice, opět lehce vybouchejte vzduch a na lehce pomoučeném pečicím papíru pomalu tvarujte pizzu. Zkušenější si mohou pomoci tak, že placku nasadí na ruku a pomocí gravitace ji vytahují postupně do všech stran, ti méně zdatní ji zkrátka trpělivě polehoučku vytahují do stran, aby dosáhli požadovaného kola. Pamatujte, čím tenčí těsto, tím lépe. Poté placku potřete velkorysou vrstvou rajčatového základu a pokládejte šunku nebo salám, plátky mozzarelly, bazalku a malé kupičky mascarpone. To je podle mého nejlepší kombinace, ale záleží na vašich preferencích. Mascarpone tuhle pizzu vystřelí do nebes, uvidíte. Pak ji opatrně i s pečicím papírem přetáhněte na plech a vložte do trouby. Pečte, dokud na pizze nezezlátnou okraje. Pak pizzu ozdobte čerstvou bazalkou a servírujte.
Takhle může chutnat Itálie! Tak buon appetito! :)