Vzpomínky na léto z mého dětství, to jsou především: čerstvé koláče s borůvkami a skořicovou drobenkou mé babičky a vůně posekané trávy. A taky... Hlavičky třešní cudně se červenající v korunách stromů, sladká chuť jahod a kus domácího chleba s tlustou vrstvou másla a rajčetem. A taky výlety, stanování a hodiny strávené na houpačce s knihami Astrid Lindgrenové.
Už jako malá holka jsem se pletla babičce v kuchyni pod nohama a sledovala tu kuchařskou alchymii. A byla nadšená, když jsem směla drobenkou „pocukrovat“ koláče, škrábat brambory nebo míchat rybízovou marmeládu. Tehdy jsem s vařečkou v ruce a v kostkované zástěrce měla neochvějný pocit, že jsem vládkyně celého světa. Dnes jsem už dospělá a vládnout celému světu by mě nebavilo. Mým královstvím se stala útulná kuchyň. Mám v ní svůj řád, pořádek, své zákoutí s řadou kuchařských knih.
Ráda bych vám v této rubrice postupně poodhalovala kouzla zdravého vaření a pečení. Hezky krůček po krůčku. A také vám ukážu, že vařit a péct se dá s úsměvem na rtech a s radostí v srdci.
A protože... Onen čas prázdnin, léta a lenošení se k nám blíží mílovými skoky, zkraťte si čekání upečením chutného a zdravého dortu!
Korpus
Sypké suroviny:
- 50 g bezlepkové mouky Jizerka
- 50 g mouky z bezlepkových ovesných vloček
- 25 g kakaa
- 1 ČL skořice
- 5 PL datlového sirupu
- 1 ČL kypřícího prášku bez fosfátů
Mokré suroviny:
- 1 PL meruňkových povidel bez cukru
- 1 PL chia semínek plus 3 PL vody
- 3 PL kokosového oleje
- 125 ml rýžového mléka
Postup:
- Do mísy nasypte veškeré suché ingredience. Vařečkou jemně zamíchejte.
- Nyní je potřeba připravit si chia gel. Do chia semínek přidejte 3 PL vody a nechejte cca 10 minut nabobtnat. Mezitím v druhé míse prošlehejte všechny mokré suroviny.
- Poté do mokré směsi postupně přisypávejte suchou. Vymíchejte hladké těsto. Dno koláčové či dortové formy vystelte pečícím papírem, boky vytřete kokosovým olejem a vysypejte strouhaným kokosem.
- Pečte při 180 stupních 25 minut. Proveďte test špejlí, pokud na dřívko neulpívá těsto – korpus je hotov.
Kokosové máslo:
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 2 PL kokosového oleje
- 4 PL ztuhlého kokosového mléka
- 1 ČL BIO citronové kůry
Postup:
Všechny suroviny nasypejte do výkonného mixéru s noži ve tvaru S a mixujte. Kokos se se po zhruba 4 minutách zcela rozmělní a stane se z něj homogenní hmota – máslo. Dle chuti můžete ještě přisladit.
Malinovo- borůvkové želé:
- ½ hrnku malin
- ½ hrnku borůvek
- 2 PL chia semínek
- 1 PL agar agaru
- dle potřeby na doslazení datlový sirup
Postup:
Všechno ovoce tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré. Dejte svařit do hrnce, podlijte trochou vody. Chvílí provařte, nakonec přisypejte chia semínka a agar. Vařte ještě 3 minuty a poté odstavte z plotýnky.
Následuje kompletace dortu. Na zchladlý korpus namažte kokosový krém a poté přelijte ovocné želé. Nechejte v lednici ztuhnout – nejlépe přes noc.
Doporučená konzumace dortu: Zaujmout pohodlnou polohu na lehátku, po ruce mít řádně vychlazenou mátovou limonádu a dezert ujídat velkou lžící do posledního drobečku.
Krásný a především chutný začátek léta všem!