Sedím u stolu s Přemkem Forejtem, šéfkuchařem restaurace Entrée, která před pár dny otevřela své dveře prvním hostům v komplexu Resort Hodolany. Baví mě poslouchat jeho zapálenost a nadšení, když se rozpovídá o pokrmech, které v restauraci nabízejí.
„Náš původní plán byl, abychom hosty úplně vystřelili z trenek. Aby se našich jídel zkrátka nemohli nabažit. Doufám, že se nám to daří,“ říká Přemek v kuchařském mundúru a prestižkách. Upřímně, já vystřelená už jsem – v restauraci Entrée si totiž připadám jako v nějaké sci-fi překrásné říši a mám jediný problém: nevím, který stůl si vybrat dřív. Chci sedět všude!
„S designérem Pavlem Křížem jsme si opravdu sedli do noty. Když jsme před rokem procházeli stavbou, vymýšleli jsme, jak by restaurace mohla vypadat. Shodli jsme se okamžitě: necháme se inspirovat přírodou. A limity jsme si dali pouze v podobě čtyř elementů: zahrada, voda, pevnina a nebe. Jak na talíři, tak v interiéru,“ prozrazuje Přemek. Líbí se mu, jak to má příroda zařízené – stromy i bylinky si rostou, jak chtějí, ale vše dává dohromady smysl. To samé chtějí vytvářet v Entrée – pokrm by měl vypadat, jako kdyby zrovna vyrostl na talíři. Abyste vnímali přírodu z celkového prostředí. Z květinových stěn, ohořelého stromu či mramorové otevřené kuchyně.
Už při pohledu na Přemka vám musí být jasné, že klasiku v Entrée hledat nemusíte. Ta tam totiž není. On sám nahlíží velmi rád na věci jinak. Rád je jinak i dělá. Nebaví ho kuchyně v restauraci, ale restaurace v kuchyni. Ukázat kuchyň jako jeviště. Jen scénář píše život (nebo jídelní lístek?) sám.
Vybírám si velký dřevěný stůl, který je úplně nejblíž otevřené kuchyni. Můžu tak koukat kuchařům pod ruce. Zajímá mě, zda mají kuchaři na tomto jevišti taky trému jako herci v divadle... „Jsem stydlín, ale nikdy mi nepřišlo, že bych se měl stydět. Přece jen je to naše prostředí. A ve chvíli, kdy nám vyjedou objednávky a máme stres, úplně zapomeneme, že se na nás někdo dívá a že bychom možná měli mít trému. Jediné, na co si musíme dát pozor, je nemluvit sprostě,“ směje se Přemek a dodává: „Ale po pravdě, který kuchař má možnost přivítat hosta hned při příchodu? Mě baví komunikovat s lidmi přímo – sem tam z kuchyně dokonce sami přineseme některý z pokrmů a prohodíme s hosty pár slov.“
Ne každému se podaří, aby se mohl živit svým koníčkem. U Přemka Forejta ani nepochybujeme, že by se nenarodil s vařečkou v ruce. Ovšem rozběhnutí nového projektu si vyžaduje svoje – zvlášť, když Přemkova kuchyně musí uvařit pro všechny provozy Resortu Hodolany – pro restauraci samotnou, hotel, wellness a také pro kasíno.
„Je pravda, že osobní život teď moc nemám. Ale když do něčeho jdu, tak po hlavě. Entrée je neskutečná výzva, kterou jsem přijal. Je to něco, po čem jsem vždy toužil. A krásně se to vyvíjí. Především také díky týmu, se kterým pracuji. Jsme parta mladých lidí, každý jsme si prošli různými podniky v různých zemích, posbírali zkušenosti, které teď v Entrée můžeme zužitkovat,“ prozrazuje Přemek.
Blíží se pátá hodina, kdy restaurace otevírá, a mě mrzí, že si s Přemkem nemůžu vykládat o něco déle. Uklidňuje mě ale fakt, že od teď můžu jít načerpat tu pozitivní energii z Přemkova Entrée už kdykoli...