Při příležitosti zastavit se v matičce Praze rozhodně nevynechejte návštěvu této restaurace, která uspokojí a rozmazlí vaše chuťové buňky. V druhé polovině loňského srpna se totiž v pražských Holešovicích otevřela restaurace The Eatery. Perfektní projekt, za kterým stojí šéfkuchař Pavel Býček a provozní David Pátek. Od prvního okamžiku, kdy jsme restauraci navštívili, nás uchvátil právě přístup těchto dvou nebojácných a přátelských profesionálů.
Po předchozích letech spolupráce v restauraci Alcron se sešli párkrát na pivo a po všech „předporodních“ bolestech spolu otevřeli jedno z největších gastronomických překvapení roku.
Tváří restaurace se stal šéfkuchař Pavel Býček, který po škole odjel do Anglie, kde pracoval 4 roky v několika restauracích, mimo jiné i v michelinské Galvin at Windows nebo u legendy francouzské gastronomie Pierra Koffmanna. Po návratu do Čech nastoupil do restaurace Alcron, kde se svým týmem pod vedením Romana Pauluse obhájil michelinskou hvězdu.
„Nenajdete u nás žádné průmyslové preparáty. Vše, co vám servírujeme, připravujeme poctivě od základu za použití jedinečných surovin od našich vybraných dodavatelů, farmářů a malovýrobců. Každý den si navíc pečeme vlastní chléb a bagety. Myslíme, že kuchyně s odkazem na tradiční české recepty má co nabídnout.“ Prvním člověkem, který vás zde po příchodu přivítá, je provozní David Pátek. S přátelským úsměvem se věnuje všem hostům a stará se o hladký chod restaurace. Jeho chloubou může být i bezchybně složená selekce vín, která nabízí to nejlepší od přírodních i konvenčních vinařství, a s výběrem vám rád poradí. „Veškeré nápoje se snažím dovážet od malých producentů, kteří nejsou na našem trhu až tak známí.“ Je vidět, že oba majitelé vědí, co dělají. Cítíte se tu jako doma, akorát nemusíte nic dělat – od usazení ke stolu až po finální účet, který vás nezruinuje. Jídlo je precizně připravené a perfektně nakombinované. Mezi naše favority z předkrmů bude určitě patřit „Čočka na kyselo“, jejíž servis v misce vás překvapí. Kombinace chutí vám dá velice rychle zapomenout na peklo, které jste možná zažívali ve školních jídelnách.
Nebo famózní „Tatarák“, který je připraven z vyzrálého hovězího od masny Klouda. Z hlavních chodů stojí za zmínku „Hovězí jazyk s křenem“ (který se vám bude rozplývat na tom vašem), a také veškeré ryby, které sem dodává výtečná Chabrybárna. Bravurně připravený „Sumec“ s kedlubnou a lehkou slaninovou omáčkou vás nadchne svou symbiózou vůně a chutí. A pokud vám ještě zbude místo na dezert, vsaďte na pečené jablko s rumem a šlehačkou. Každý týden obměňují v The Eatery polední nabídku a vymazlené večeře připravují dle aktuální sezony.
V interiéru restaurace nečekejte žádné barvy, je stejně industriální jako atmosféra bývalé dělnické části Holešovic a stojí za ním architektonické studio Neuhäusl Hunal. Černá, bílá a všechny odstíny šedi. Příjemnou a uvolněnou atmosféru umocňuje možnost posazení přímo u otevřené kuchyně. Máte-li chuť na českou klasiku, ale v moderním pojetí jinak a lépe, neváhejte s rezervací!
The Eatery
Restauraci The Eatery najdete v ulici U Uranie 18 v Praze – Holešovicích. Otevřeno mají od úterý do soboty. Více informací najdete na theeatery.cz