[OL]4you na

Ochutnali jsme Garden Food Festival 2018

Pro někoho se červnové období nese ve znamení zralých jahod, u nás v redakci je to především čas plný šťavnatých gastronomických zážitků. Přinášíme vám ohlédnutí za Garden Food Festivalem. Tak se do něj zakousněte s námi!

Ochutnali jsme Garden Food Festival 2018

Letošní ročník oblíbeného dvoudenního Garden Food Festivalu odstartoval v sobotu 2. června 2018. Ručičky na hodinkách ukazovaly přesně 10 hodin dopoledne a návštěvníky vlákal do areálu Smetanových sadů koktejl vůní linoucí se ze všech stran. Pro všechny příznivce kvalitních surovin i delikátních pokrmů zde čekala celá řada vymazlených restaurací, farmářů, lokálních minipivovarů či specialistů přes víno. V rámci celé akce byly k dispozici v Pevnosti poznání také dílny a workshopy pro nejmenší návštěvníky. Ti si mohli vyzkoušet malovat obrázky zeleninou, vytvořit si originální pohlednici s potiskem nebo zjistit, zda lze rozmačkat vejce v dlani.

Hlavní program probíhal na pódiu ve stylu zábavných cooking show, které již tradičně moderovala charismatická herečka, spisovatelka a nadšená kuchařka Markéta Hrubešová. Diváci měli možnost nahlédnout pod ruce známého kuchaře Zdeňka Pohlreicha, který s radostí připravoval čerstvou rybu doráda (pražma královská) se svěžími limetami nebo gnocchi parisienne tedy noky na pařížský způsob. Letos také poprvé představil svůj unikátní projekt Wheels restaurant. Jedná se o exkluzivní kamionový návěs, který se během několika hodin kompletně proměnil v luxusní restauraci na kolečkách. Nemohli jsme naše chuťové buňky ošidit a právě zde jsme ochutnali marinované foie gras s jablečným chutney, kávovou omáčkou a zakousli se do perníkového chleba. Na pódiové stage mohli návštěvníci vidět mnoho dalších znamenitých prezentací – například šéfkuchaře Pavla Sapíka z restaurace Terasa U Zlaté studně nebo Michelinské menu Radka Kašpárka z restaurace Field. V neděli se mohli návštěvníci zaposlouchat do příběhu whiskey nejen z ostrovů, o němž vyprávěl Zdenek Kortiš z oblíbeného irského baru The Black Stuff Irish Pub & Whisky Bar.

S degustačním talířkem i vidličkou jsme pomalu procházeli areál dál. Zaujal nás především kiosek nabízející grilované maso ze pštrosa nebo býka z Marimas a ryze tradiční lokše s trhaným vepřovým masem, které připravili v Lázních Slatinice. Po vydatných pokrmech jsme se rozhodli pro sladké tečky v podobě kokosového donutu ostravské firmy just DONUT, vypečeného cupcake od Buchet v zástěře a křehké makronky z cukrárny Ollies. A protože letos na festivalu mysleli také na alergiky či vegany, ochutnali jsme lahodný tofu krém s ovocem značky Lunter. Pro všechny milovníky exotických chutí připravila Nepálská restaurace The Kathmandu šafránovou rýži, nebo domácí mangovo-jogurtový nápoj. Rozhodli jsme se také podpořit neziskovou organizaci Mamma HELP, pomáhající ženám s rakovinou prsu a osvěžit se domácí melounovo-jahodou limonádou.

Na závěr jsme si přiťukli na zdraví douškem znamenitého rumu z Dominikánské republiky Rumako a už teď se těšíme na příští ročník!

Více informací naleznete na webu.

reklama