[OL]4you na

Na návštěvě u Ovocňáku

Je známo, že ovocné mošty i pyré od Ovocňáku neobsahují žádná aditiva a přesto vydrží čerstvé po celý rok. A nás zajímalo, jak je to možné?

Na návštěvě u Ovocňáku
Pixabay

Občas si s láskou vzpomenu na léto a všechno to úžasné, na sluníčku vyzrálé ovoce. Jelikož v obchodech převažují citrusy, banány a ve skleníku vypěstované ovoce, mnohdy sahnu po ovocných moštech a pyré, které jsou obzvlášť oblíbené u dětí. Chutnají čerstvě a přitom neobsahují žádný přidaný cukr ani chemické konzervanty. Nemají totiž nic navíc. Jak to ten Ovocňák dělá?

Ovoce je vypěstováno na jižní Moravě, v oblasti CHKO Bílé Karpaty a blízkém okolí. Ovoci se tam skvěle daří a tudíž nepotřebuje žádné chemické zlepšováky. Dokonce většina ovoce je vypěstována ve vlastních sadech, zbylí spolupracující sadaři z okolí disponují certifikací SISPO. Ta je zárukou, že se ovoce ošetřuje méně, a když už, tak jen šetrnými přípravky, často používanými také v BIO zemědělství.

Základ všech čtrnácti druhů moštů tvoří moravská jablka. V době sklizně se prvotřídní jablka trhají pouze ručně. A jelikož si rodinná firma svých výpěstků váží, zacházejí s nimi s nejvyšší péčí. Díky skladování jablek bez přístupu vzduchu, vydrží déle čerstvá a šťavnatá a mošty se tak mohou vyrábět oproti džusům i během roku. O výrobu se rodina Kořínkových stará sama, aby zaručila nejvyšší kvalitu. Ovocné šťávy a pyré prochází vysoce šetrnou pasterací při teplotě 82 °C po dobu 5 sekund. Ovocné plátky suší při nízkých teplotách pro zachování maximální hodnoty vitamínů a živin. Neplýtvají, měkké ovoce, které se nestihne zpracovat, se zamrazí a zpracuje se postupně. Jablečné výlisky z výroby moštů putují dále jako krmivo pro hospodářská zvířata. Doba od vylisování po zabalení trvá jen 3,5 minuty díky moderním technologiím. Výrobky se tak dostanou do vzduchotěsných obalů čerstvé. Výsledkem jsou šťavnaté a zdravé produkty, které si přirozeně uchovávají spoustu živin až po dobu 12 měsíců.

reklama