Den lidí bez domova se zařadil mezi olomoucké stálice podzimních dní. O tom, že je tato charitativní akce, pořádaná pod hlavičkou Dobrého místa pro život, mezi lidmi velmi oblíbená, svědčí dlouhé fronty i skvělá atmosféra. A jak Den lidí bez domova probíhá? Známé osobnosti, sportovci i redaktoři místních médií každý rok 10. října na Horním náměstí prodávají polévky ve speciálních keramických miskách, které vyrobili lidé z TyfloCentra Olomouc – sociální firmy Ergones. Zrakově i jinak zdravotně znevýhodněné a jejich činnost pravidelně podporují koupí misek nejrůznější olomoucké společnosti či osobnosti. Polévku zdarma pak dodávají zdejší restaurace. Výtěžek z celého dne putuje na podporu Charity Olomouc. Takže pomoc se tu násobí...
SOCIÁLNÍ FIRMA ERGONES
Právě tolik oblíbené barevné misky vyrábí celý rok v sociální firmě Ergones. Momentálně tu pracuje šestnáct lidí, z toho jsou všichni zdravotně znevýhodnění. Více než padesát procent pak tvoří zrakově postižení lidé. Vedle keramiky se v Ergonesu věnují také online výuce nejrůznějších cizích jazyků či tisku - můžete si tu nechat potisknout trička, tašky, ale třeba také hrnečky. A firma rovněž nabízí prodej kompenzačních pomůcek pro zrakově znevýhodněné a k tomu veškerou podporu. "Naší snahou je lidem pomáhat. Za zákazníkem jdu nejen proto, abych mu něco prodal, ale především abych mu pomohl, abych si byl jistý, že mu pomůcka bude dobře sloužit," říká Lukáš Silný. V nabídce mají speciální lupy, telefony, počítače a další.
JAK SE RODÍ MISKA
Keramika a konkrétně barevné misky na charitativní polévky jsou tím, co je takzvaně nejvíce vidět. Co je vlajkovou lodí Ergonesu. A možná byste nevěřili, kolik práce se za jednou mističkou ukrývá...
"Hmotu nejprve nalijeme do formy, kde si několik hodin sedá a schne," prozrazuje Táňa Kratochvílová, která si zaměstnání v sociální firmě nemůže vynachválit. Poté, co se miska opatrně vyjme z formy, čeká ji ořez a začištění. Pak přichází na řadu výroba štítků, do nichž se obtiskávají razítka, která misku zdobí. "Štítky opatrně nalepujeme hlínou smíchanou s vodou, a potom už jen uděláme nýtky pomocí víčka od fixy," směje se Táňa. A nastává proces schnutí. Až je miska důkladně suchá, bere si ji do parády nevidomý Luboš Hrabal, jenž ji pečlivě na všech potřebných místech obrousí. "Nesmí zůstat žádný hrbolek," zdůrazňuje. Táňa pak misku opět očistí, zarovná případné nedokonalosti. "Vím, že se to nezdá, ale než si z misky můžete dát polévku, je za tím opravdu hodně operací..." říká, zatímco hlínou zadělává drobné dírky.
Misky pak zhruba týden vysychají, poté jdou do pece na přežah, následuje důkladné čištění a misky putují na glazuru. Zde získávají svou výslednou barvu, potom opět zamíří do pece. "Jedna miska nám zpravidla zabere čtrnáct dní," vypočítává závěrem Táňa Kratochvílová.
Až si budete příště vychutnávat třeba pověstnou kulajdu, vzpomeňte si, kolik práce za výrobou jedné jediné misky stojí. A je to práce dělaná s láskou a pro nás...
Veškeré informace o sociální firmě Ergones naleznete tady. Pokud byste i vy rádi podpořili výrobu misek a zařadili se tak mezi hrdé partnery akce, jež pomáhá, vězte, že dáte práci lidem, kteří si jí opravdu váží.