Moravská restaurace zve na husí hody už od 3. do 12. listopadu. Můžete se těšit na husí speciality, lahodná vína i na večerní živou hudbu pod vedením primáše Jaromíra Odstrčila. Více zde.
Od 6. do 10. listopadu vás čeká speciální nabídka i v Bistru Paulus. V rámci polední nabídky si můžete dopřát konfitované husí stehno, dušené zelí s červenou řepou, pečené bílé zelí a bramborové šulance. Ve čtvrtek a v pátek pak i husí kaldoun s játrovými knedlíčky a babiččinými nudlemi. A to není vše. Milujete husy a kachny a neláká vás klasika v podobě pečeného stehna se zelím a knedlíkem? Vyzkoušejte pětichodové svatomartinské degustační menu šéfkuchaře Romana Pauluse a Petra Stokláska a ochutnejte třeba polévku se šneky a vermutem, husí prso s uzeným celerem nebo již zmíněný dýňový cheesecake. Speciality doplní vína z Moravy a Rakouska, a to vše během degustační večeře, která proběhne 10. listopadu od 18:00.
Od 6. do 11. listopadu má svatomartinskou pečínku Plan B. Jako předkrm můžete zvolit husí rillettes s bylinkami či kachní paštiku s pečenými mandlemi, samozřejmostí je husí kaldoun, lákavě zní i husí stehno s bílým zelím a špekovými knedlíky nebo stehno s červeným zelím a lokšemi. Na své si přijdou i milovníci kachního masa - podávat se bude burger s trhaným kachním masem, kachní prso sous vide. V Planu B myslí také na vegetariány. Pro ty bude v nabídce halloumi burger či borůvkové knedlíky. A servírovat se budou i lahodná vína od vinařství Hrabal.
Lobster Family Restaurant má svatomartinské menu v nabídce od 6. do 12. listopadu. Co říkáte na husí játra v tymiánovém sádle, kaldoun, stehno se dvěma druhy zelí i knedlíků a hruškový koláč se zmrzlinou? A jak už je v Lobstru zvykem, objednat si můžete celý pekáč s husou, a to i domů. Tady se dozvíte další informace.
Na mnoha místech si můžete objednat i celou husu
A tip pro milovníky asijské gastronomie - speciální husí menu chystá restaurace FISHI SUSHI, a to od 7. do 11. listopadu. Jako předkrm se podává smažený wonton s trhaným husím masem, koriandrem a pálenými paprikami, pak husí ramen s pšeničnými nudelemi, sous vide husí prso s řepou a piclovanou cibulí a houbami nebo konfitované husí stehno s pečeným zelím, zeleninou, pomerančem a spicy beluga čočkou. A sladká tečka? Listové těsto s makovou pěnou, tvarohem a limetkou. Více zde.
Bistro Helen nabízí speciální menu od 8. do 11. listopadu. Husí paštika s povidly, hruškovým kompotem a vlastním chlebem, kaldoun s vejcem a libečkovým olejem, pečená husa se slanými palačinkami, pak choi, mangem, hoisin omáčkou a sezamem a hruškovojablečný závin s ořechy a farmářskou smetanou - to zní lákavě, že? Podrobnější informace se dočtete tady.
Od 9. do 11. listopadu servíruje svatomartinské husí menu i Nutrend World. Torchon z foie gras s omáčkou z portského, kaldoun, pomalu pečené husí stehno s červeným zelím s jablky a badyánem, bystročickým zelím a variací knedlíků, nebo sous vide husí prso s hoisin omáčkou a bramborové noky, či burger s trhaným husím masem, jako sladká tečka tři variace svatomartinských rohlíčků. I tato nabídka zní více než lákavě. Vše můžete zapít lahodným svatomartinským. Více informací naleznete zde.
Od 9. do 12. listopadu zve na svatomartinské hody Olomoucká Jízdárna. V nabídce bude husí sádlo s trhaným masem, domácí paštika, smetanový kaldoun, konfitované husí stehýnko s bystročickým kysaným zelím a červeným zelím na víně s jablky, domácí houskový a bramborový knedlík, smažená husí játra nebo trhané husí maso v lokši s baby špenátem, jako dezert se připravují Martinovy kynuté buchty s povidly a vanilkovým krémem nebo smažená jablíčka v županu obalená ve skořicové krustě s vanilkovým krémem. Další informace naleznete u události.
Grill Pub Svoboda láká na svatomartinské menu od 9. do 12. listopadu. Těšit se můžete nejen na klasiku, ale třeba také na burger. A nebo si menu můžete zakoupit v obchůdku Be Chef Svoboda ve studené variantě a tu pravou hostinu si užít až doma. Tady se dočtete více.
Central Park Flora chystá svatomartinské hody od 9. do 12. listopadu. Těšte se na neotřelé chuťové kombinace. Čeká vás například foie gras s tymiánovým koblížkem, husí kaldoun, filet z husího prsa s dýňovými knedlíčky či trhané husí stehno pečené v křupavém těstíčku s červeným zelím a škvarkovými lokšemi. Více zde.
V restauraci Asado grill si od 9. do 12. listopadu můžete vybrat staročeské tříchodové menu, v němž nechybí kulajda, čtvrtka pečené husy servírované s bílým a červeným zelím, k tomu bramborová roláda plněná škvarky, zelím a cibulkou a jako dezert se podává trhanec. Myšleno je ovšem i na vyznavače moderní gastronomie. Pětichodové menu nabízí rillettes s hruškou, husí játra s oříškovým máslem, consommé s masovými knedlíčky, husí prso, halušky a vlašské ořechy, perník s jablkem a čokoládou. Připravena bude i celá husa s variací zelí a knedlíků, chybět nebudou ani lokše či pečená jablka. Více informací se dozvíte tady.
Pizza Pollo zve od 9. do 12. listopadu na husí paštiku, stehno se zelím a s variací domácích knedlíků, trhaný husí burger v dýňové housce s batátovými hranolkami nebo kachní prso na krémovém italském rizotu. Kompletní menu naleznete tady.
Na svatomartinskou husu zve rovněž Restaurace Stodola, a to také od 9. do 12. listopadu. Láká na krémový husí kaldoun, konfitované husí stehno na červeném a bílém zelí s variací bramborového a houskového knedlíku či pečený závin s karamelizovanými hruškami. Chybět nebudou ani tradiční svatomartinská vína. Více zde.
A co tahle na husu do Potrefené husy? Ta nabízí menu od 9. do 12. listopadu a pochutnáte si například na konfitovaném stehnu či prsu a variaci zelí i knedlíků, nebo třeba na grilovaných husích prsou s karamelovou trubičkou plněnou husí paštikou a omáčkou z portského vína... Další informace naleznete tady.
Bistro Cajk láká na speciální svatomartinské hody od 10. do 12. listopadu. Pochutnáte si na husí paštice s mandlemi a cibulovým chutney, kaldounu, husím či kachním stehnu s červeným zelím se skořicí a jablkem a s bílým zelím, karlovarským a houskovým knedlíkem. Jako dezert se podává čokoládový košíček, hruškový ragout, mascarpone a belgická čokoláda. Spokojenost zaručena! Více zde.
V řadě restaurací bude na výběr mezi husím a kachním masem...
Na olomouckých Poděbradech si užijete svatomartinské hody od 10. do 12. listopadu. Podávat se bude například kroketa s trhaným husím masem, husí kaldoun, svatomartinské stehýnko s variací zelí a knedlíků, zauzené kachní prso s wasabi espumou a bramborami smaženými v sádle, bábovka máčená v kořeněném karamelu. Více o akci se dozvíte zde.
Bounty Rock Cafe chystá hody 11. a 12. listopadu. Čeká vás husí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky, husí stehno se zelím a variací knedlíků. Tady se dočtete více.
To v Long Story Short se těšte na Husí dvorek. Otevřen bude 11. listopadu od 11 hodin. Ochutnat můžete paštiku z husích jater, husí bramboračku, trhané husí maso s lokšemi, husí ramen, husu s kedlubnovým nebo červeým zelím a s knedlíky z podmáslí nebo se špekovými knedlíky. Jako sladká tečka se budou podávat svatomartinské koláčky či vdolky. Další informace naleznete zde.
Svatomartinské menu připravují v každé restauraci s výzvou i vášní. Přijďte na vlastní kůži zjistit, jak chutná podzim, a užít si tu dokonalou chuťovou symfonii...