[OL]4you na

Jak si ušetřit cestu do Norska a beztak ulovit ty nejlepší kousky?

V zájmu zdravého životního stylu a zdravé stravy jsem si řekla, že bych měla jíst více ryb. Sice jsem dobrodružný typ, takže bych se nezalekla rybaření, ale časově mi výlet do Norska teď do mého harmonogramu jaksi nezapadal... Tak jsem hledala variantu, jak ulovit ty nejlepší kousky a přitom (skoro) nevytáhnout paty z Olomouce...

Jak si ušetřit cestu do Norska a beztak ulovit ty nejlepší kousky?
ⓒ Lukáš Navara / www.navarafoto.cz

Po relativně krátkém pátrání jsem paty nakonec vytáhla, a to kousek za Olomouc, do Velké Bystřice. Konkrétně do velkoobchodního centra MAKRO. Tam mají totiž největší nabídku čerstvých a mražených ryb (a to nejen v našem regionu). Jenže – jak se teď ve všech těch rybách vyznat? Platýz, pakambala, sv. Petr, kalamáry, chobotnice, slávky, vongole, mořský úhoř, mořský ďas, halibut, treska, jeseter... První problém vidím v tom, že netuším, co jsou všechny ty ryby zač a jak se která připravuje. „Z toho vůbec nemusíte mít strach,“ uklidňuje mě paní Alena Jankůjová, vedoucí oddělení čerstvých ryb. „Od zákazníků vždy nejdříve zjistíme, zda chtějí mořské či sladkovodní ryby, filetované či celé. S výběrem poté velmi rádi poradíme – přece jen se v těch rybách už dobře vyznáme. Zaměstnanci našeho oddělení jsou pravidelně školeni, aby znali všechny druhy nabízených ryb a správná období, kdy jsou dané  ryby nejchutnější. Také míváme pravidelné ochutnávky, takže když budete v Makru nakupovat, určitě se zastavte a přijďte ochutnat,“ dodává paní Jankůjová. Kromě ochutnání jsem si rybu ovšem mohla i zkusit nafiletovat. Sice ze mě asi profík nebude, ale ochotný personál vám vždy rád pomůže. 

CERTIFIKÁT JAKOSTI A KVALITY

Přichází za námi i ředitel olomouckého Makra, Aleš Dopita, a ukazuje mi stojan s informacemi, ve kterých najdete veškeré zajímavosti o nabízených rybách včetně všech zajímavostí o původu, zpracování a skladování. Všímám si i letáčků s recepty, které si můžete odnést a nechat se jimi inspirovat. Když chci nahlédnout „pod pokličku“ a ryby si osahat, musím si obléct ochranné pomůcky... „Hygiena a kvalita je pro nás to nejdůležitější. Jsme držitelé certifikátu IFS, což je mezinárodní standard jakosti a skladování – určitá forma auditu, jež je nadřazená všem našim národním normám. Jsme první velkoobchod, který v České republice tento certifikát má a obhajujeme jej každý rok na tu nejvyšší možnou úroveň,“ prozrazuje Aleš Dopita.

VLASTNÍ PLATFORMA NA ZPRACOVÁNÍ RYB

Makro Group má vlastní výrobní platformu, kde se zpracovávají čerstvé ryby. Například losos se zde přímo filetuje a následně udí ve vlastní udírně na bukovém dřevě, takže je odlišný od všech „průmyslově uzených“ lososů. Tyto hotové produkty (vedle dalších značek) pak můžete zakoupit v chladicích boxech v oddělení čerstvých ryb. Zákazník tak má zaručeno, že dostává rybu opravdu co nejčerstvější. S fotografem jsme uzeného lososa osobně chutnali – a co vám budu říkat – byla jsem ráda, že mi Lukáš nechal alespoň jeden kousek (zbytek do něj zahučel rychlostí světla!). Je opravdu vynikající!

VĚDĚLI JSTE, ŽE...?

  • Makro je zásobeno dodávkami čerstvých mořských i sladkovodních ryb z celého světa 5x týdně.
  • Věděli jste, že jednou rozmrazené potraviny by se neměly znova zamrazovat? Jakmile teplota v chladničce vystoupí nad 4,4 °C, doporučuje se potraviny spotřebovat. 
  • Každá ryba má specifickou chuť, vůni, tuhost. V rybím oddělení mají všichni zaměstnanci většinu ryb vyzkoušených a ochutnaných – proto se nebojte zeptat.
  • Toužíte ochutnat nějakou exotickou rybu, která není běžně v nabídce? Makro vám danou rybu zajistí. Oddělení čerstvých ryb je totiž v neustálém kontaktu s nákupním oddělením, které ryby z celého světa nakupuje.
  • Kdy je to pravé období pro konzumaci mušlí? Na vrcholu jsou v zimě, nejlépe je konzumovat od konce září do března.
  • Aktuálně se blíží sezona tresek – trvá jen několik měsíců, a proto ji žádný ambiciózní kuchař nechce promeškat. Norská treska polární, v období tření nazývána „skrei“, je vlastně treska obecná ve svém nejlepším věku, síle a plodnosti. Od února do začátku dubna absolvují každoročně obrovská hejna tresek svou asi 600 km dlouhou pouť ze Severního ledového oceánu k norskému souostroví Lofoty, kde kladou jikry. Maso volně žijících tresek, které byly uloveny právě v krátké sezoně zimního tahu, je výjimečně kvalitní a chutné. Těmto rybám se říká „skrei“, což v norštině znamená „tulačka“.
  • V Makru pravidelně probíhají speciální akce – nedávno proběhl také „měsíc placatých ryb“ jako je například kambala, platýz, mořský jazyk, sv. Petr, pakambala. Tyto ryby mohli zákazníci ochutnat a za asistence zaměstnanců Makra také zkusit vyfiletovat.
reklama