Řekne-li se svařák, většina z nás se zasní nad voňavým nápojem plným skořice, hřebíčku a badyánu. Svařené víno patří v naší zemi mezi velmi oblíbené teplé nápoje a již se stal nedílnou součástí předvánočních trhů, protože nás dokáže báječně prohřát. Nicméně, přemýšleli jste už někdy o něm jako o víně dobré kvality? Co se tentokrát zkusit odpoutat od jeho tradiční receptury a vyzkoušet jiné možnosti, čím ho obohatit?
„Svařák je mezi lidmi, kteří se zabývají profesně vínem, poměrně kontroverzním tématem. Na jednu stranu se tomu nevidím, ale na stranu druhou ho o to více považuji za zábavné. Může být zpestřením sommeliérské práce,“ vysvětluje národní someliérka Klára Kollárová. „I se svařákem můžeme pracovat jako s pokladem, kterým nás obdařily naše vinice. Coby základ tedy volme dobré víno. Mělo by být suché a kvalitní, sladkost svařáku se totiž finalizuje množstvím rozvaru.“
Základem dobrého svařáku je rozvar, který je třeba připravit na bázi cukru a vybraného koření. Nepřehánějte to ale se skořicí! Bude-li jí v rozvaru příliš, chuťově bude dominovat její hořkost. V ideálním případě si nejprve vyzkoušejte poměr jednotlivých koření v kombinaci s vínem, a púodle toho zvolte správný poměr vína a rozvaru. Díky tomu, že každé víno má nějaký charakter, se svařáky si můžete poměrně barvitě vyhrát.
„Ovocnější vína jako frankovka nebo Modrý portugal se dobře snoubí s klasickým kořením a s pomeranči. Vína s tříslovinou zase snesou i výrazné koření, jako je jalovec nebo rozmarýn a třeba také tmavé ovoce - ideální jsou sušené švestky,“ pokračuje zkušená someliérka a ještě dodává své další postřehy na párování vína a surovin. „Na svařák se hodí také bílé víno. Zvolte aromatickou odrůdu jako tramín nebo muškát, použít můžete i Svatomartinské. Kombinujte se zázvorem a citronem, citronovou trávou nebo dokonce s větvičkami tymiánu. Pro plnější chuť můžete přidat i sušený ananas.“
Při přípravě svařeného vína můžete bezvadně experimentovat. Nebojte se přidávat i výraznější suroviny, které by vás třeba ani nenapadli. Co třeba taková vanilka, grep, nové koření, kmín, rybíz, pepř, bazalka, granátové jablko? Dá se s tím krásně vyhrát.
Recept na nejlepší svařák:
4 porce:
• 0,7 litru červeného vína
• 1-4 kousky skořice (dle chuti)
• 5-15 kusů hřebíčku (opět dle chuti)
• cca 6 polévkových lžic cukru
• kůru z citrónu nebo pomeranče (je možné použít i kůru z jiných citrusů)
• další koření dle chuti: muškátový květ, badyán či rozinky
Do malého hrnce dejte cukr a 3 lžíce vody. Zahřívejte, než cukr začne karamelizovat. Přidejte cca 150-200 ml vody a koření. Na středním plameni vařte asi tak 5 minut, než koření pustí chuť. Mezitím si v jiném hrnci ohřejte víno, do kterého přeceďte obsah prvního hrnce a svařák je hotov.
Foto: Unsplash