Medové kuličky
Milujete vůni perníkového koření, sladkost medu a výraznou chuť vlašských ořechů? Zkuste tyto kuličky – jsou mimořádně snadné a naprosto, ale vážně naprosto vynikající...
Co potřebujete:
300 g perníku na strouhání nebo odřezky z perníčkového těsta
1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
1 hrnek mletých vlašských ořechů
Postup:
Perník rozmixujte, smíchejte s kondenzovaným mlékem a dejte do druhého dne do lednice, aby drobečky nasákly. Poté z hmoty tvarujte malé kuličky a obalujte je v mletých vlašských oříšcích, kokosu nebo kakau, záleží na vašich chutích.
Čokoládové lanýže
Sametově čokoládové, krémové oříškové nebo ty s malinami, všechny skvělé a hned hotové. To jsou lanýže. Fantasticky lahodné cukroví, které na svátečním stole jen tak někdo nemá!
Co potřebujete:
200 g hořké čokolády s minimálně 50 % kakaa
125 ml smetany ke šlehání
2 lžíce másla
holandské kakao na obalení
Postup:
Čokoládu nalámejte na kousky a v rendlíku zalijte smetanou. Přidejte máslo a za stálého míchání zahřívejte, dokud se vše nespojí v hladký krém. Dejte vychladit do lednice, dokud hmota neztuhne, což trvá minimálně 2 až 3 hodiny, nejlépe ale přes noc. Lžičkou ji pak nabírejte a v dlani tvořte malé kuličky, které obalujte v kakau.
Tip 1: Pro dospělé přidejte do základního předpisu 2 lžíce oblíbeného alkoholu (rumu, amaretta, whisky či koňaku) a obalujte podle chuti v oříšcích nebo nastrouhané čokoládě.
Tip 2: Lanýže můžete obalit i v malinové prachu, nebo do nich přidat oříšky dle chuti a obalovat je pak v drti z ořechů. Variant je nespočet. Zajímavě chutnají i lanýže z bílé čokolády v kombinaci s malinami.
Cappuccino košíčky
Něco pro milovníky kávy a krémového cukroví. Košíčky jsou křehké a jen se rozplývají... Lahoda!
Co potřebujete:
Na těsto:
60 g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžička instantní kávy rozmíchané s 1 lžičkou vody
140 g změklého másla
220 g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky mleté skořice
máslo na vymazání formiček
Na náplň:
150 g rozpuštěné hořké čokolády
50 ml smetany ke šlehání
20 g medu
30 g moučkového cukru
2 lžičky instantní kávy
10 g másla
Na pěnu:
1/2 bílku
50 g moučkového cukru
Postup:
Cukr vyšlehejte se žloutky a kávou, přidejte máslo, mouku, sůl a skořici a vypracujte hladké těsto. Lehce vymazané formičky na košíčky naplňte tenkou vrstvou těsta a upečte dozlatova př 175 °C. Košíčky vyklepněte z formiček a nechte vychladnout. Rozpuštěnou hořkou čokoládu smíchejte s horkou smetanou, medem, cukrem a kávou rozmíchanou v 25 ml vody a nakonec vmíchejte změklé máslo. Z bílku a cukru vymíchejte hustou pěnu a naplňte ji do kornoutku. Náplň nastříkejte pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou do košíčků, a když trochu zatuhne, doplňte košíčky bílkovou pěnou.
FOTO: Unsplash