[OL]4you na

Hříšně sladké cukroví! Přinášíme inspiraci na vánoční mlsání

Jakým vánočním cukrovím letos překvapíte své blízké? Nechte se inspirovat našimi tipy! Na své si přijdou zastánci poněkud netradičnějších vánočních dezertů, ale i ti, kteří nedají dopustit na nepečenou klasiku. A čokoládu, kakao, oříšky i chuť medu. Mňam!

Hříšně sladké cukroví! Přinášíme inspiraci na vánoční mlsání

Medové kuličky
Milujete vůni perníkového koření, sladkost medu a výraznou chuť vlašských ořechů? Zkuste tyto kuličky – jsou mimořádně snadné a naprosto, ale vážně naprosto vynikající...

Co potřebujete:
300 g perníku na strouhání nebo odřezky z perníčkového těsta
1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
1 hrnek mletých vlašských ořechů

Postup:
Perník rozmixujte, smíchejte s kondenzovaným mlékem a dejte do druhého dne do lednice, aby drobečky nasákly. Poté z hmoty tvarujte malé kuličky a obalujte je v mletých vlašských oříšcích, kokosu nebo kakau, záleží na vašich chutích.

Čokoládové lanýže
Sametově čokoládové, krémové oříškové nebo ty s malinami, všechny skvělé a hned hotové. To jsou lanýže. Fantasticky lahodné cukroví, které na svátečním stole jen tak někdo nemá!

Co potřebujete:
200 g hořké čokolády s minimálně 50 % kakaa
125 ml smetany ke šlehání
2 lžíce másla
holandské kakao na obalení

Postup:
Čokoládu nalámejte na kousky a v rendlíku zalijte smetanou. Přidejte máslo a za stálého míchání zahřívejte, dokud se vše nespojí v hladký krém. Dejte vychladit do lednice, dokud hmota neztuhne, což trvá minimálně 2 až 3 hodiny, nejlépe ale přes noc. Lžičkou ji pak nabírejte a v dlani tvořte malé kuličky, které obalujte v kakau.

Tip 1: Pro dospělé přidejte do základního předpisu 2 lžíce oblíbeného alkoholu (rumu, amaretta, whisky či koňaku) a obalujte podle chuti v oříšcích nebo nastrouhané čokoládě.

Tip 2: Lanýže můžete obalit i v malinové prachu, nebo do nich přidat oříšky dle chuti a obalovat je pak v drti z ořechů. Variant je nespočet. Zajímavě chutnají i lanýže z bílé čokolády v kombinaci s malinami.

Cappuccino košíčky
Něco pro milovníky kávy a krémového cukroví. Košíčky jsou křehké a jen se rozplývají... Lahoda!

Co potřebujete:
Na těsto:
60 g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžička instantní kávy rozmíchané s 1 lžičkou vody
140 g změklého másla
220 g hladké mouky
špetka soli
 1/2 lžičky mleté skořice
máslo na vymazání formiček

Na náplň:
150 g rozpuštěné hořké čokolády
50 ml smetany ke šlehání
20 g medu
30 g moučkového cukru
2 lžičky instantní kávy
10 g másla

Na pěnu:
 1/2 bílku
50 g moučkového cukru

Postup:
Cukr vyšlehejte se žloutky a kávou, přidejte máslo, mouku, sůl a skořici a vypracujte hladké těsto. Lehce vymazané formičky na košíčky naplňte tenkou vrstvou těsta a upečte dozlatova př 175 °C. Košíčky vyklepněte z formiček a nechte vychladnout. Rozpuštěnou hořkou čokoládu smíchejte s horkou smetanou, medem, cukrem a kávou rozmíchanou v 25 ml vody a nakonec vmíchejte změklé máslo. Z bílku a cukru vymíchejte hustou pěnu a naplňte ji do kornoutku. Náplň nastříkejte pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou do košíčků, a když trochu zatuhne, doplňte košíčky bílkovou pěnou.



FOTO: Unsplash

reklama