I když si jinak štíhlou linii hlídáme, zima je pro nás jasná – protože vypotíme hodně energie, dopřejeme si v podstatě vše, o co si naše organismy řeknou. Teď říkají "Germknödel"!
GERMKNÖDEL
Jedná se o velký knedlík a pochází z Rakouska. Většinou je velký téměř přes celý talíř, proto jeden kousek vystačí na jednu porci (my osobně jsme ani nebyli schopni celý knedlík najednou sníst). Bývá přelitý vanilkovou omáčkou a posypaný mákem. Vevnitř mohou být švestková povidla nebo sezonní ovoce.
Germknödel si můžete ovšem uvařit i doma:
Na 6 knedlíků budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 300 g švestkových povidel
- 100 g másla (50 g na těsto a 50 g na polití)
- 50 g krupicového cukru
- 50 g mletého máku
- 15 g droždí
- 50 ml mléka
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 vejce
- špetka soli
- vanilková omáčka (může být řídký vanilkový puding)
Postup:
Vmíchejte lžičku cukru a rozdrobené droždí do malého množství zahřátého mléka a nechte vzejít kvásek. Po 10 až 15 minutách vmíchejte do kvásku mouku, vejce, máslo, sůl, zbylé mléko a cukr. Vymíchejte z něj hladké těsto a nechte jej kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Připravené těsto rozdělte na šest stejných částí, z nichž každou dlaní rozplácněte do velikosti malého talířku. Dejte doprostřed velkou lžíci povidel a spojte těsto tak, aby vám povidla nikde nemohla vytéci. Dalších 20 minut nechte kynout.
Vodu přiveďte k varu v hrnci s pařáčkem a knedlíky postupně vařte v páře. Každý z nich napařujte zhruba 10 až 15 minut. Hotové knedlíky propíchněte vidličkou a podávejte přelité vanilkovou omáčkou, popř. rozpuštěným máslem a posypte mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
CÍSAŘSKÝ TRHANEC: KAISERSCHMARRN
Císařský trhanec aneb Kaiserschmarrn pochází z jižního Tyrolska – tradiční recept na něj nám poskytla selka s Griesserhofu. V malebné krajině jižního Tyrolska jsou podobných selských šenků desítky, ale Griesserhof byste rozhodně při svých cestách neměli vynechat. Tento "Buschenschank" se nachází v památkově chráněné usedlosti severně od Brixenu na úpatí strmé vinice. Dříve sloužil k ubytování biskupa, dnes se v něm rodina Paula Hubera neméně starostlivě od září do března stará o plné žaludky svých hostů. V nabídce je to nejlepší, co tradiční jihotyrolská kuchyně nabízí – kroupová polévka, špenátové ravioly, bramborové pirožky se zelím, domácí klobásky, špek a sýr. Svlažit hrdlo si pak můžete (kromě vynikajících místních vín) také domácími limonádami, třeba třešňovou či bezovou. A pokud máte rádi něco sladkého, zkuste smažené plněné taštičky Krapfen nebo zmíněný Císařský trhanec.
Ingredience:
- 5-6 vajec
- 80 g másla
- 1/4 l mléka
- 3 polévkové lžíce cukru
- 160 g mouky
- 60 g namočených rozinek
- špetka soli
Postup:
Mléko, prosátou mouku a špetku soli pořádně rozmíchejte. Přidejte vajíčka a lehce je zašlehejte. Chvíli nechte odležet. Na velké pánvi zahřejte půlku másla, nalijte těsto na pánev a na mírném ohni opečte spodní stranu do světle hněda. Posypte rozinkami a poté těsto otočte, trochu nazvedněte a podlijte zbytkem másla. Dosmažte, roztrhejte dvěma lžícemi na velké kusy a servírujte posypané cukrem.
Udělali jsme vám aspoň trochu chutě?