Ve čtvrtek 17. května 2018, jsme zavítali do olomoucké prodejny Potten & Pannen – Staněk a rozhodli zde prozkoumat svět fermentace. Své netradiční kulinářské umění i pohled na nakládání zde představila autorka knih a produkční Daniela Turecká. K samotnému nakládání se dostala poprvé při přípravě 50 kusů hermelínů na svou svatbu. Skutečnou vášeň i zápal však nalezla až při cestě do Londýna – právě zde se zamilovala do lokálních sklenic. Rozhodla se založit e-shop kompletně zaměřený na sortiment vhodný pro zavařování i nakládání. „Uspořádala jsem garážový prodej, oslovila značky, a pak jsem si říkala, že by bylo fajn rozšířit trh.“ Pozvolna se jí také v hlavě rodil nápad seskládat všechny nápady do knihy.
A protože je Daniela tvůrčí a kreativní, vyšla jí v roce 2016 v nakladatelství Došel Karamel pestrá publikace Nalož to!, která je plná jednoduchých svěžích delikates provoněných řadou vtipných názvů. O rok později, v roce 2017, vydala knihu s hravým názvem Nakládačka na věčné časy, ve které se zaměřuje na neotřelé trendy receptury a myslí v ní také na vegetariány.
Pro účastníky byl připraven pestrý program v podobě workshopu, na kterém byla představena tradiční řada sklenic britské značky Kilner, působící na trhu již od roku 1842. Velká výhoda těchto sklenic spočívá především v tom, že jsou vyrobené z kvalitního silnostěnného skla a jsou doplněné o kvalitní klipsový uzávěr. Díky těmto atributům vám naložené pochoutky i marmelády vydrží v bezvadném stavu několik let. Nás v redakci nejvíce zaujala fermentovací nádoba s pístem, vhodná pro přípravu kvašené zeleniny, která má pro naše těla skutečně blahodárné účinky.
Právě o fermentaci nám Daniela Turecká prozradila spoustu užitečných informací a připravila hned dva vychytané recepty na fenomemálně fermentovanou zeleninu Kimchi a ryze lokální nakládané tvarůžky s hravým názvem Olomócký dech. V závěru si proces výroby mohl také každý vlastnoručně vyzkoušet.
Více informací naleznete na webu.