[OL]4you na

Bombardino, svařené víno s čokoládou, vánoční čaj. Dopřejte si hřejivé popíjení

Venku je sychravo, ranní mrazíky štípou do tváří, obloha je velmi často potemnělá... A tohle všechno si říká o nápoj, který nás nejen příjemně zahřeje, ale také navodí tu pravou atmosféru blížících se svátků. Vyzkoušejte s námi horké drinky, které nás nikdy neomrzí...

Bombardino, svařené víno s čokoládou, vánoční čaj. Dopřejte si hřejivé popíjení

BOMBARDINO
Bombardino je teplý nápoj oblíbený v Itálii během zimní sezony, zvláště v horských střediscích. Vznikl v oblasti Livigna už v roce 1972, kdy se horští instruktoři potřebovali zahřát. V původním receptu nechyběla káva a brandy, která je už velmi často nahrazována whisky.

Co potřebujete:
kakao (holandského typu)
200 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
250 ml whisky
500 ml vaječného koňaku

Postup: 
V hrnci svařte vaječný koňak s whisky, nakonec vmíchejte horké mléko a nápoj rozdělte do silnostěnných sklenic. Ozdobte pořádnou vrstvou dotuha ušlehané smetany. Zasypte kakaem a podávejte.

VÁNOČNÍ ČAJ
Bez čaje si chladné dny zkrátka neumíme představit. Když je navíc vyroben z ovoce a voní adventem, fakt mu neodoláte...

Co potřebujete:
1 jablko nakrájené na kousky
1 hruška nakrájená na kousky
hrst podrcených šípků
1 lžička ibišku
1 kus celé skořice
2 hřebíčky
šťáva z jednoho pomeranče
med dle chuti

Postup:
Všechny ingredience, kromě pomerančové šťávy, smícháme dohromady a zalijeme horkou vodou a necháme 10–15 minut louhovat. Pak vše scedíme a necháme lehce zchladnout. Do čaje přidáme připravenou pomerančovou šťávu a dle potřeby dosladíme medem.

SVAŘENÉ VÍNO S ČOKOLÁDOU
Jestli někdy váháte, zda se zahřát sladkou čokoládou, nebo sáhnout po kořeněném svařeném vínu, máme pro vás tip: dejte si oboje najednou. Jde to a je to více než fantastické!

Co potřebujete:
70 g hořké čokolády 65%
1 lžíce holandského kakaa
1,5 lžíce třtinového cukru
mletá skořice
mletý kardamom
2 hrnky plnotučného mléka
1 hrnek červeného vína

Postup:
Nalámanou čokoládu dejte do rendlíku. Přidejte kakao, cukr a koření, zalijte mlékem a pozvolna přiveďte k varu. Když mléko bublá, začněte metlou pořádně míchat, až se kousky zcela rozpustí a vznikne hutná čokoláda. Podle chuti můžete přidat ještě trochu cukru nebo třeba vanilku. Poté čokoládu odstavte a přilijte do ní ohřáté, ale varem nepřešlé červené víno – lepší je volit sladké nebo polosuché. V této fázi už by se nápoj neměl převařit, došlo by k vyprchání alkoholu! A doporučujeme víno trochu okořenit oblíbeným kořením do svařáku.

HORKÁ ČOKOLÁDA S MARSHMALLOWS
Tak jestli milujete sladké a k tomu navrch i tyhle bonbony, pak je následující nápoj přesně podle vašeho gusta! Nic pro ty, co drží dietu.

Co potřebujete:
1,5 lžíce kakaa
1 lžíce cukru krupice
400 ml plnotučného mléka
1/4 lžičky vanilkového extraktu
30 g bonbonů marshmallow

Postup:
Kakao a cukr smíchejte dohromady. Mléko přiveďte téměř k varu a pak plamen stáhněte na minimum. Asi třetinou mléka zalijte kakao a metličkou prošlehejte dohladka. Kakaovou kašičku vlijte do vroucího mléka v kastrolku, přidejte vanilkový extrakt a 1 až 2 minuty provařte. Podávejte posypané bonbony marshmallows, které se začnou okamžitě rozpouštět...

Dopřejte si šálek něčeho dobrého, zasloužíte si to! :)

FOTO: Unsplash

reklama