Na Bali za surfem
Lenka Srncová se na Bali přestěhovala především za surfingem. Dosáhla v něm jako Češka značných úspěchů. V roce 2019 se stala trenérkou národního týmu na Mistrovství světa handicapovaných surfařů World Adaptive Surfing Championship. Vystupovala i v dokumentárním snímku o českém surfingu. Dokonce obsadila první místo v závodu Quiksilver & Roxy Czech & Slovak Surf Championship v roce 2017 a v předchozích letech se ve stejném či jiných závodech také umístila na předních pozicích. Po návratu z Indonésie se, s ohledem na celospolečenskou situaci,rozhodla pro určitý kompromis. Když nemůže na Bali, Bali, alespoň chuťově, přenese do Olomouce. V podobě Balikejku, který připravuje hned v několika variantách.
Kousek Bali v Olomouci
"Nejedná se přímo o dezert, je to specifický, sytý a vláčný pokrm, který svou velikostí hravě zastane hlavní chod. Hodí se ale také třeba ke kávě jako zákusek pro dva. Kdybych měla popsat, jak chutná, nejvíce připomíná palačinky, ale i ty jsou mu vlastně na míle vzdálené. Je potřeba ho ochutnat, abyste pochopili, o čem mluvím," usmívá se Lenka.
Jednotlivé názvy koláčů jsou pojmenované podle jejích oblíbených míst na Bali. Můžete si tak dát třeba Balikejk Balangan s mandlemi, kokosem a bílou čokoládou, nebo třeba Brawu s kešu oříšky, lotus sušenkami a pomazánkou, karamelem i banánem. Celkem si tu lze pochutnat na pěti variantách koláče.
A to není zdaleka vše, co unikátní bistro ve Ztracené ulici č. 38 nabízí. V posledních dnech rozšířilo sortiment o tradiční indonéské pečené nudle a rýži. K tomu si můžete dát zeleninu, vejce či rybu. Samozřejmostí je i balijské pivo, káva nebo fresh.
Zero-waste politika
Bistro Balikejk zastává politiku zero-waste, používány jsou recyklované materiály a vítány jsou i vlastní obaly.
Přijďte vyzkoušet, jak chutná Bali!
FOTO: FB Balikejk