Součástí večera byla exklusivní degustace Johnnie Walker Blue Label a prémiový cocktail Horseless Carriage, který na bázi Blue Label vytvořil americký barman Charles Joly (World's Best Bartender 2014). Večer začal cocktailem ze single malt whisky ze Speyside v podání pořádajícího baru a pokračoval ochutnávkou 18leté Singleton of Dufftown s Chocolate Mousse (food pairing připravila restaurace Denisova šest). Následovala krátká přednáška o historii a portfoliu firmy. A vše postupně směřovalo k slavnostnímu představení speciální lahve.
Co činí tuto láhev tak unikátní? Plnění The John Walker je poctou zakladateli jedné z nejznámějších značek skotské, Johnu Walkerovi. Skladá se z devíti whisky z palíren, které byly v provozu v době, kdy John žil (1805–1857). Master blender Jim Beveridge vybral šest single malts a tři obilné whisky. Přesné složení blendu samozřejmě není známo, ale určitě nechybí stavební kámen všech Johnnie Walker blendů, palírny Cardhu a Talisker. Toto stáčení však také obsahuje whisky z dnes již zaniklých palíren Glen Albyn a Port Ellen. Finální zcelování proběhlo v repasovaném 250litrovém sudu ze 100 let starého dřeva z bílého dubu.
Whisky jako The John Walker si samozřejmě žádá exkluzivní balení – za návrhem decanteru stojí francouzské designérské studio Linea, jež spolupracuje i s koňakovými a šampaňskými domy. Je z ručně foukaného a broušeného křišťálu Baccarat a hrdlo má zdobené čtyřiadvacetikarátovým zlatem. Chrání ho lakovaná dřevěná skříňka, jež představuje další ukázku precizní ruční práce – její výroba v dílně, jež vytváří mimo jiné i interiéry pro Rolls-Royce, trvá plných 60 hodin.
Cena jednoho panáka bude 10.000 Kč. Jako bonus získá host degustaci Gold Label Reserve, Platinum Label a Blue Label s odborným výkladem o této prémiové řadě Johnnie Walker. Olomouc je pevně zpět na gastromapě v České republice!
Více informací najdete na www.blackstuff.cz