Slaný koláč s kozím sýrem, hermelínem a tymiánem
- 1 listové těsto (rozváleným si ulehčíte práci)
- hromádka červených cibulí, asi cca 10 kusů
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hnědého cukru
- hrstka tymiánu
- špetka soli
- 1 hermelín
- 1 balení kozího sýra
Cibule rozkrájejte na čtvrtiny, na másle opečte (ne dlouho, jinak ztratí barvu), zasypejte cukrem, solí, tymiánem, a nechejte pár minut karamelizovat. Hotovou cibuli rozprostřete na těsto (ne až do krajů), nahoru položte nakrájené sýry a pečte na 200° asi 20 minut. Ozdobte snítky tymiánu.
Quiche s gorgonzolou a hruškou
Těsto:
- 250g hladé mouky
- 150g másla
- 50 ml studené vody
- sůl
Náplň:
- 1 balení gorgonzoly
- 3 střední cibule, kombinace bílé a červené
- 3 vejce
- 125 ml smetany na šlehání
- 1 velká hruška, klidně i zavařená
- hrst šalvěje
Z mouky a studeného másla vytvořte směs připomínající drobenku. Do ní přidejte vodu, sůl a rychle zpracujte na vláčné těsto, které vložte alespoň na chvíli do lednice. Poté jej natenko vyválejte, přeneste do francouzské formy a propíchejte vidličkou. Těsto pečte v troubě na 190° asi 10 minut. Mezitím rozšlehejte vejce v míse, přidejte smetanu, sůl a šalvěj posekanou najemno. Směs nalejte na předpečené těsto, rozložte do vaječné směsi kousky hrušky, rozdrobenou gorgonzolu a cibuli, kterou si předem nakrájejte na kolečka a osmažte na pánvi. Takto pečte quiche v troubě na 175° asi 25 min. Podávejte ideálně teplý.
Kanapky s karamelizovanou cibulí, nivou a jablkem
- 2 bagety
- 3 větší cibule
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
- 1 balení nivy, na plátky
- 1 jablko, na plátky
- 2 špetky soli
Cibuli nasekejte na proužky a na másle ji opečte. Zasypejte cukrem, osolte a karamelizujte do hněda. Bagetu nakrájejte našikmo, lžičkou navrstvěte hotovou cibuli, přidejte plátek nivy a jablka. Kanapky na chvíli vložte do rozpálené trouby, aby se niva roztekla. Jezte ideálně teplé.