[OL]4you na

3 silvestrovské recepty aneb sýr v hlavní roli

Jak už víme, sýr si dobře rozumí se sladkostí ovoce. Zkuste naše jednoduché recepty, se kterými bude silvestrovské pohoštění hračka.

3 silvestrovské recepty aneb sýr v hlavní roli

Slaný koláč s kozím sýrem, hermelínem a tymiánem

  • 1 listové těsto (rozváleným si ulehčíte práci)
  • hromádka červených cibulí, asi cca 10 kusů
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • hrstka tymiánu
  • špetka soli
  • 1 hermelín
  • 1 balení kozího sýra

Cibule rozkrájejte na čtvrtiny, na másle opečte (ne dlouho, jinak ztratí barvu), zasypejte cukrem, solí, tymiánem, a nechejte pár minut karamelizovat. Hotovou cibuli rozprostřete na těsto (ne až do krajů), nahoru položte nakrájené sýry a pečte na 200° asi 20 minut. Ozdobte snítky tymiánu.

Quiche s gorgonzolou a hruškou

Těsto:

  • 250g hladé mouky
  • 150g másla
  • 50 ml studené vody
  • sůl

Náplň:

  • 1 balení gorgonzoly
  • 3 střední cibule, kombinace bílé a červené
  • 3 vejce
  • 125 ml smetany na šlehání
  • 1 velká hruška, klidně i zavařená
  • hrst šalvěje


Z mouky a studeného másla vytvořte směs připomínající drobenku. Do ní přidejte vodu, sůl a rychle zpracujte na vláčné těsto, které vložte alespoň na chvíli do lednice. Poté jej natenko vyválejte, přeneste do francouzské formy a propíchejte vidličkou. Těsto pečte v troubě na 190° asi 10 minut. Mezitím rozšlehejte vejce v míse, přidejte smetanu, sůl a šalvěj posekanou najemno. Směs nalejte na předpečené těsto, rozložte do vaječné směsi kousky hrušky, rozdrobenou gorgonzolu a cibuli, kterou si předem nakrájejte na kolečka a osmažte na pánvi. Takto pečte quiche v troubě na 175° asi 25 min. Podávejte ideálně teplý.

Kanapky s karamelizovanou cibulí, nivou a jablkem

  • 2 bagety
  • 3 větší cibule
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 balení nivy, na plátky
  • 1 jablko, na plátky
  • 2 špetky soli

Cibuli nasekejte na proužky a na másle ji opečte. Zasypejte cukrem, osolte a karamelizujte do hněda. Bagetu nakrájejte našikmo, lžičkou navrstvěte hotovou cibuli, přidejte plátek nivy a jablka. Kanapky na chvíli vložte do rozpálené trouby, aby se niva roztekla. Jezte ideálně teplé.

reklama