1) Oteklé a unavené oči
Jedním z nejrozšířenějších a nejznámějších způsobů, jak vylouhované čajové pytlíky využít, je jejich opětovné použití na unavené oči. Ty jsou přes den namáhané ať už čtením knih nebo sledováním televize. Proto čajové pytlíky zchlaďte ve studené vodě nebo je dejte na chvíli do lednice. Jak se nachladí, dejte si je na oční víčka, nejlépe když se chystáte spát nebo odpočíváte. Očím uleví a v podstatě vás to nic dalšího nestojí.
2) Zpocené nohy
Dalším způsobem, jak sáčky využít, je „čajová lázeň“. Do lavoru napusťte vlažnou vodu, do které dáte čajové pytlíky. V této lázni nechte chodidla odpočívat po dobu 15 minut, nejlépe před spaním. Poté si chodidla otřete čistým ručníkem a užijte si ničím nerušený spánek.
3) Tlumí projevy modřin
Třísloviny jsou látky obsažené v potravinách rostlinného původu, které při sloučení s bílkovinami v ústech vytváří onu trpkou chuť. Například „tannic acid“ obsažený převážně v černém čaji má schopnost omezit otok. Vezměte čerstvý, ochlazený pytlík černého čaje a po dobu 20 minut ho nechte na modřině. Pro lepší výsledky doporučujeme opakovat tento postup častěji.
4) Lék proti lehkému spálení
Mokré čajové pytlíky slouží ke zmírnění bolestí červené, spálené pokožky. Pokud máte spáleniny větší, můžete zkusit studenou koupel a místo pěny přidat několik pytlíků. Čaj pokožku zjemní a hydratuje. Úleva se určitě dostaví, i když je použijete na místo po hmyzím bodnutí!
5) Říznutí při holení
Také při drobných řezných ranách pomáhají mokré čajové pytlíky. Použijte studené pytlíky k zastavení krvácení. Antioxidanty, které se v čajích také nacházejí, zklidní pokožku a uleví od bolesti.
6) Akné
Čajové pytlíky se mohou stát vašimi spolubojovníky v bitvě proti pupínkům. Nejdříve si vyčistěte a opláchněte pleť. Následně po dobu 10–15 minut přiložte na obličej použité pytlíky se zeleným čajem. Jednou z nejlepších možností pro léčbu akné je také rooibos. Je známý jako červený čaj a pochází z jižní Afriky.
7) Ústní hygiena
Hojení bolestivých vředů nebo ran v ústech urychlí kousání mokrého čajového pytlíku.
8) Svěží dech
„Špatný“ dech může mít několik příčin, ať už je to jídlem (česnek) nebo kouřením či bacily. Právě černý a zelený čaj pomáhají zastavit růst bakterií, které se zpravidla nacházejí vzadu na jazyku nebo mezi zuby a způsobují zkažený dech. Vypláchnutí silně spařeným čajem může redukovat nežádoucí zápach z úst. Použijte dva nebo více použitých sáčků, abyste připravili „nový“ čaj. Nápoj nechte ochladit na pokojovou teplotu a užijte jako ústní vodu. Pro lepší efekt tento postup opakujte vždy po jídle.
9) Efektivní pohlcovač pachů
Čajové sáčky mohou sloužit také jako lapač pachů v ledničce, u odpadkového koše nebo v popelnících. Miska naplněná použitými pytlíky je chytrým způsobem, jak se levně a efektivně zbavit pachu ryb, česneku nebo kouře. Dalším způsobem může být využití suchých sáčků s vůní bylinek jako přírodního osvěžovače vzduchu v autě nebo v zásuvkách s oblečením.
10) Čisticí prostředek
Nesejde na tom, jak zvláště to zní, ale čaj má nepochybně čistící účinky. To mohou ocenit především hospodyňky alergické na mýdlo nebo jiné čisticí prostředky. Použitím několika vylouhovaných pytlíků můžete snadno odstranit špínu nebo mastnotu ze zrcadel, oken, podlahy nebo dřevěného nábytku. Ujistěte se však, že po očištění je povrch suchý, protože čaj je také dobrý jako přírodní barvivo.